5 redenen om WordPress te kiezen als CMS

7 november 2022

5 redenen om WordPress te kiezen als CMS

WordPress is veruit het meest populaire CMS ter wereld. Het is gratis, SEO-vriendelijk en het heeft een overzichtelijk beheerdersdeel. Daarnaast zijn er heel veel plugins en thema’s zowel gratis als betaald beschikbaar.

Bij Burnio hebben we jarenlange ervaring met het bouwen, beheren en optimaliseren van WordPress websites. Van websites voor starters / ZZP-ers tot complexe websites voor MKB, onderwijs, zorg en de maakindustrie.

W3T houdt statistieken bij en intussen draait ruim 43,1% van alle websites wereldwijd op WordPress. En van de websites met een CMS draait 64,2% op WordPress. 

WordPress website laten bouwen of onderhouden?

Mail naar [email protected] om een afspraak te maken om te kijken wat wij kunnen betekenen voor jouw nieuwe WordPress website of het updaten en verbeteren van je huidige WordPress website.

Wat is een CMS?

Een CMS is een content management system (content beheersysteem). Het is software om je digitale content te bewerken, beheren en plaatsen op je website. En het helpt je ook bij het bouwen en vormgeven van een website.

Een webpagina is altijd opgebouwd uit codetaal, zoals HTML, JavaScript, PHP en CSS. Een CMS helpt je bij het maken en beheren van een site, ook als je geen programmeerkennis hebt. Het vertaalt de codetaal naar zichtbare pagina’s en content die je kunt bewerken, zoals je ook in Word een document kunt maken. Je kunt dus zonder code ook al heel ver komen. Bekende CMS-en zijn WordPress, Joomla, Shopify, Drupal, LightSpeed, etc…

In dit bericht leggen we je uit waarom wij kiezen voor WordPress.

WordPress.org of WordPress.com?

WordPress.org lijkt op WordPress.com, maar het zijn 2 verschillende mogelijkheden van ’s wereld meest populaire CMS. WordPress.org wordt gebruikt door ongeveer 30% van alle websites wereldwijd. WordPress is in 2003 gestart als een gratis, open-source CMS. Oorspronkelijk was het vooral een CMS voor een blogsite, maar het wordt intussen gebruikt voor allerlei soorten websites en webshops. De basis is PHP en een MySQL database. Het geeft je veel vrijheid in het bouwen en beheren van een site, waaronder het bewerken van afbeeldingen, teksten, video’s, enz.

WordPress.com is een online oplossing waar je binnen 5 minuten op het WordPress.com platform een eigen site kunt maken. De mogelijkheden zijn beperkter dan via WordPress.org. Bij WordPress.org kun je WordPress downloaden en op een eigen server met een eigen domeinnaam plaatsen en heb je verder alle vrijheid (binnen de mogelijkheden van je hosting) om de site verder te ontwikkelen.

WordPress wordt intussen door meer dan 60 miljoen websites wereldwijd gebruikt. Ruim 1/3 van alle topsites op de wereld, draaien op WordPress. Schattingen geven aan dat WordPress in de markt van de websites met CMS intussen ruim 60% marktaandeel heeft. En deze populariteit is niet voor niks toch?

1. Gebruiksvriendelijk CMS

Als je een CMS voor het beheren en bewerken van je website nodig hebt, dan is het van belang dat het niet te ingewikkeld is. Een aanpassing aan je site, zou niet teveel tijd mogen kosten. WordPress is extreem eenvoudig in beheer en op alle vlakken erg flexibel in te zetten. Je hebt niet direct een programmeur nodig om de site regelmatig te updaten. En het is echt meer dan een platform voor blogs intussen. WordPress heeft ontzettend veel meer mogelijkheden. Met WordPress en WooCommerce kun je een complete webshop maken, maar ook een intranet of social netwerk is met behulp van WordPress op te zetten.

WordPress heeft een multifunctioneel dashboard wat door iedereen te gebruiken is zonder kennis van codetalen of programmeerkennis. De leercurve om met WordPress te werken is in de praktijk vaak niet meer dan 10-20 minuten voor de basale bewerkingen. Vaak horen we na een training dat men nu eindelijk zin heeft om de site bij te houden. En dat het net zo makkelijk is als het maken van een Word document.

En als Engels niet je sterkste kant is, dan is WordPress ook een goede oplossing, want het CMS is intussen vertaald in bijna 200 talen.

En er zijn altijd maatwerk onderdelen in onze WordPress websites. Daarvoor geven we naast een maatwerk training bij oplevering ook een tekstuele of videoinstructie. Onderdelen voor het beheer die maar 1 of enkele keren per jaar gebruikt worden, worden vaak alsnog als supportvraag per mail gesteld. Bij Burnio onderhouden we jouw site als deze ook bij ons gehost is. Dat doen we door dagelijkse updates van plugins, thema’s en de WordPress core (op werkdagen van maandag t/m vrijdag). We zorgen voor backups, snelheid van je site en een goed werkende hostingserver. Veel klanten kiezen er daarnaast ook voor om op maandelijkse basis te werken aan een betere vindbaarheid in zoekmachines. Daarvoor hebben we verschillende SEO abonnementen. Bij Burnio heb je niet alleen een goede WordPress site bij oplevering, maar samen blijven we werken aan een website die fit en actueel blijft. Je auto of fiets heeft toch ook regelmatig onderhoud nodig? Met een website is dat niet anders!

 

2. Veiligheid en beheer

WordPress is een relatief veilig CMS. Maar net als elke andere site op het internet zijn er altijd hackers en malware die proberen een website aan te vallen. WordPress biedt behoorlijk wat veiligheidsopties, waaronder sterke wachtwoorden en 2-weg autorisatie. Onze WordPress website voorzien we altijd van extra veiligheid, waaronder een firewall, ip-beveiliging, maskeren van de login-url, regelmatige veiligheidsupdates, Google ReCaptcha en beveiligde mappen.

Het belangrijkste is om regelmatig updates uit te voeren. Updates zijn er niet alleen voor nieuwe functionaliteiten en optimalisaties (bugfixes), maar zeker ook voor het veilig houden van je CMS en alle bijbehorende plugins en thema’s.

Een SSL certificaat in je adresbalk is ook eenvoudig in te stellen. En je hebt de mogelijkheid om in te stellen wat wel en niet openbaar zichtbaar is. Soms is een privé-pagina, beveiligd met een wachtwoord, een prima oplossing voor informatie die niet openbaar beschikbaar hoeft te zijn.

Er zijn diverse CMS-en die je beperken in de mogelijkheden, maar met WordPress heb je volledig eigendom over je eigen site. Je kunt een WordPress site ook zelf hosten waar je maar wilt. Met sites van Wix, Shopify of Squarespace heb je een flink aantal beperkingen, omdat ze niet open-source zijn. Je bent afhankelijk van wat die partijen je als mogelijkheid aanbieden. Aanpassingen in de code zijn vaak niet mogelijk of alleen beperkt.

En je kunt verschillende gebruikers, verschillende rollen geven, zodat ze alleen dat aan kunnen passen waar ze toestemming voor hebben.

3. Aanpassen aan je eigen wensen (maatwerk) en plugins

Als je WordPress als CMS eenmaal hebt geïnstalleerd, da kun je aan de slag met het naar wens aanpassen van de site. De functionaliteiten van je site kun je eenvoudig instellen en uitbreiden met plugins. Er zijn ruim 52.000 plugins beschikbaar voor WordPress. Bij Joomla en Drupal is dat respectievelijk 8.000 en 39.000.

Plugins helpen je om te werken aan de vindbaarheid van je site, de online marketing, fotoalbums en nog veel meer.

WordPress blijft ook voortdurend doorontwikkelen. Elke jaar zijn er meerdere core updates. Dat zijn vernieuwingen van het WordPress systeem zelf. Toen Google mobiel vriendelijke websites hoger begon te ranken in de zoekresultaten was WordPress er snel bij met mobiel vriendelijke thema’s. Dat upgraden, wijzigen van thema of het inzetten van een plugin kan meestal zonder enige technische kennis. Maar let wel op, want plugins kunnen soms de laadtijd van je site vertragen, elkaar juist tegenwerken of kwaadwillenden een lek in je systeem verschaffen. Stem dus altijd met ons af of een plugin veilig genoeg is om te gebruiken of niet. Standaard leveren we onze sites al op met alle benodigde basisfunctionaliteiten.

4. SEO vriendelijk

SEO (zoekmachine optimalisatie) is noodzakelijk om bezoekers naar je website te trekken. WordPress is in basis goed opgebouwd om technisch goed vindbaar te worden in zoekmachines, zoals Google. Het is eenvoudig om leesbare adressen (searchfriendly url’s) te maken en je berichten in categorieën te plaatsen, zodat Google ze goed kan indexeren. En er zijn behoorlijk wat SEO plugins om nog meer uit je site te halen.

Er zijn plugins zoals Yoast SEO, SEMRush, SmartCrawl Pro en All in one SEO. Deze plugins maken het eenvoudiger om goed weergegeven te worden in de zoekresultaten.

Matt Cutts is een bekende software-ontwikkelaar die voorheen bij Google werkte. Hij zei ooit dat WordPress al voor 80-90% zorgt voor een technisch goede vindbaarheid. Meta omschrijvingen zijn daar een goed voorbeeld van. En meer bezoekers kan leiden tot meer omzet en daar heb je de website toch voor?

5. Kosten

Er zijn verschillende CMS-en die compleet gratis zijn en anderen vragen een maandelijks bedrag. Maar zelfs met een gratis CMS ontkom je niet aan maandelijkse kosten voor hosting en premium plugins, premium thema’s en support. Gratis bestaat niet, wordt weleens gezegd. En dat is met alle gratis plugins en thema’s ook zo. In basis zijn de functionaliteiten prima, maar wil je echt het maximale uit je site halen, dan biedt de betaalde versie vaak net die elementen die je echt nodig hebt. En dagelijkse monitoring en onderhoud kost tijd en geld, maar op langer termijn bespaart je dat een kostbare investering voor een compleet nieuwe site na een aantal jaren. Te vaak komen we nog sites tegen die niet onderhouden zijn en qua veiligheidsupdates voor plugins jaren achterlopen. We hebben al eens eerder een blog geschreven over WordPress onderhoud. >

Dankzij het gratis WordPress CMS kun je in ieder geval je kosten beperken tot het beheren, updaten en onderhouden van je plugins en technische installatie. Naast deze kosten zijn er uiteraard ook nog je kosten voor de registratie van een domeinnaam en de hosting van je site. Als indicatie voor een .nl domeinnaam kun je rekenen op € 7 tot € 20 per jaar en voor de basis hosting ongeveer € 10 – € 25 per maand. Lees meer over de verschillende soorten hosting in dit blog. >

Wat is de juiste keuze voor jouw CMS?

Deze 5 tips zijn waarschijnlijk al voldoende om je duidelijk te maken dat WordPress meestal de juiste keuze is voor een CMS. WordPress voldoet meestal prima bij beginners, maar ook bij ervaren developers. WordPress begon ooit als systeem voor bloggers, maar met alle tools, plugins en thema’s is het een krachtig CMS geworden voor allerlei soorten sites. En er zijn heel veel ontwikkelaars en webbureau’s die werken met WordPress specialisten. Dus in dat unieke geval dat je niet meer tevreden bent over de samenwerking met je huidige communicatiebureau, kun je relatief eenvoudig overstappen naar een ander bureau met behoud van je site.

Zijn er voorbeelden van bedrijven die WordPress gebruiken?

In Amerika is er een onderzoek geweest en 62 van de 100 snelgroeiende bedrijven gebruiken WordPress als CMS. Voorbeelden zijn Sony Music, Reuters, Harvard University, Mercedes-Benz, BBC, Beyoncé en het Witte Huis.

Wat kost een goede WordPress website?

Je leest het in ons blog!

Op zoek naar een heel flexibel thema?

We adviseren van de grote, visuele themabouwers Elementor, Visual Builder en DVI, vooral DIVI van Elegant themes >

Ook een (bestaande) WordPress website door Burnio laten onderhouden?

Dat kan zeker. Mail naar [email protected] voor meer informatie of kijk op onze briefingspagina >

Inhaakkalender aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een PDF of papieren versie van de gratis inhaakkalender aan te vragen. 

Wil je hulp bij succes op social media? Plan dan een afspraak in met 1 van onze specialisten.

Informatie /offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en je krijgt z.s.m. meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave.