De beste tijden om iets op social media te plaatsen in 2022

13 september 2022

De beste tijden om iets op social media te plaatsen in 2022

Wanneer kan ik het beste iets op social media plaatsen? Wat is de beste tijd om te posten op Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter?

Het is een veelgestelde vraag door social media marketeers en opdrachtgevers. Het is een vraag waar eigenlijk geen goed antwoord op te geven is. Er is niet precies aan te wijzen wat de beste tijd is om te posten. Het is afhankelijk van jouw specifieke doelgroep en je locatie op de wereld. Wanneer zijn de meeste mensen die je wil bereiken online? Wat zijn hun momenten van social media consumptie?

En daar komt nog bij dat door de recente pandemie veel van de mediaconsumptie veranderd is. Maar geef niet op. Er is wel wat zinnigs te zeggen over de beste tijden om te posten. Er zijn tijdvakken waarin de kans op veel betrokkenheid en bereik het grootst is. En als je dan een periode goed de resultaten in de gaten houdt op jouw social media statistieken, dan kun je ontdekken wat voor jouw organisatie het beste werkt.

Dus lees snel verder en ontdek in welke tijdsblokken je de grootste kans hebt op een social media post met veel betrokkenheid.

Social media uitbesteden?

Geen tijd om de juiste aandacht aan jouw social media kanalen te geven of liever kennis en ervaring inhuren? Dat kan bij Burnio. Wij voeren voor diverse opdrachtgevers de online marketing uit. Van strategie en planning tot productie en analyse. Neem contact op met ons via [email protected] voor meer informatie. Ook voor het afspreken van een (maatwerk) social media training.

Let op: social media marketing uitbesteden kan, maar het is altijd een wisselwerking tussen jou en onze specialisten. We hebben nu eenmaal input nodig over jouw producten of diensten om er een goed verhaal van te maken.

Waarom is ‘de beste tijd om te posten’ belangrijk?

Vanwege het algoritme!

Recente berichten is een veelgebruikte sortering bij het weergeven van berichten op social media. De meest recente berichten krijgen een hogere prioriteit in de feeds dan oudere berichten.

Door op de juiste tijdstippen te posten op social media vergroot je de kans dat je berichten ook echt gezien worden. Je vergroot dan de kans om gezien te worden, maar ook de kans op betrokkenheid en reactie is daardoor groter.

Maar tijd is niet het enige om op te vallen op social media. Het gaat nog veel meer om de kwaliteit van je bericht. Het moet je doelgroep wel aanspreken.

Waarom is de tijd om berichten te plaatsen op elk social media platform anders?

Om daar een goed antwoord op te geven, moeten we eerst inzoomen op de gebruikers van de verschillende platforms. We kennen allemaal de grote namen van sociale media, maar door te kijken naar de gebruikers en unieke eigenschappen van de kanalen, kunnen we meer leren over de beste tijden om te posten.

Facebook

Facebook is op dit moment het platform met het grootste aantal actieve gebruikers. Facebook gebruikers zijn zowel thuis als op het werk actief op Facebook, op verschillende apparaten. Het hangt er dus vanaf wie je wanneer en met welke boodschap wil bereiken. Het zakelijke gebruik van Facebook is anders dan het privégebruik.

Twitter

Twitter is een goede plek voor marketeers om interactie en betrokkenheid te krijgen. Mensen gebruiken Twitter vaak in verloren momentjes, zoals in pauzes, tijdens het reizen en op het toilet. Ook hier is het afhankelijk van je doelgroep, wanneer je het beste kunt posten. Hier geldt zeker dat recente berichten meer aandacht krijgen. De primaire tijdlijn is chronologisch.

LinkedIn

LinkedIn wordt gebruikt door professionals en werkenden. Het wordt op diverse momenten van de dag gebruikt en is afhankelijk van het soort werk, pauzes, start- en eindtijden etc…

Pinterest

Pinterest wordt veel gebruikt in de vrije tijd. Tijdens het TV kijken of thuis op de bank in de avond.

Instagram

Instagram gebruikers zijn vooral mobiele app gebruikers en gebruiken het de hele dag door. Inclusief net voor het slapen gaan en bij het wakker worden.

Je hebt nu een algemeen beeld van de verschillende soorten kanalen en gebruikers. Een meer gedetailleerd overzicht per kanaal volgt hieronder. Post en analyseer de resultaten om uiteindelijk meer en betere resultaten te behalen met je social media inzet.

Wat zijn de beste tijden om te posten op Facebook?

Facebook is 1 van de meestgebruikte social media platforms. Facebook heeft bijna 3 miljard actieve gebruikers. Deze enorme doelgroep maakt het voor iedereen mogelijk om te groeien in bereik en betrokkenheid.

Door op de juiste tijden te publiceren kun je de juiste doelgroep bereiken:

 • Beste tijd om te posten tussen 13.00 en 14.00 uur.
 • Doordeweeks is woensdag rond 15.00 uur en donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 16.00 uur effectief.
 • In het weekend is het op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 13.00 uur het meest effectief.

Naast de beste tijden om te posten, zijn er uiteraard ook slechte moment om te posten:

 • Het minst effectief posten op Facebook is tussen 20.00 en 8.00 uur.

Wat zijn de beste tijden om te posten op Instagram?

Instagram heeft een grote en vooral betrokken groep gebruikers. Instagram gebruikers zijn grofweg tussen de 18 en 30 jaar en zijn de hele week actief.

Volgens recente statistieken loggen 6 van de 10 Instagram gebruikers minstens 1x per dag in. Dus posten op het juiste moment op Instagram is belangrijk.

Maar net als bij Facebook is er geen beste tijd om te posten. Maar onderstaande tijdsblokken zullen je helpen om de beste resultaten te behalen.

 • Maandag t/m vrijdag tussen 6.00-9.00 • 12.00-14.00 en 17.00-18.00 uur.
 • Zaterdag en zondag tussen 9.00 en 14.00 uur.

En als je jouw doelgroep wil betrekken met video’s, dan is de beste tijd tussen 21.00 en 8.00 uur op doordeweekse dagen.

Maar wat zijn op Instagram de minst geschikte tijden om te posten? Het minste bereik heb je vaak tussen 15.00 en 16.00 uur op alle dagen van de week.

En nog een tip: 81% van de Instagram gebruikers gebruikt het platform om nieuwe producten en diensten te zoeken. Dus goede content, de juiste kleuren, de juiste hashtags en emoji’s op de beste tijden om te posten, zorgen voor een groter bereik.

Wat zijn de beste tijden om te posten op Twitter?

Twitter heeft per maand bijna 330 actieve gebruikers wereldwijd. Twitter is voor social media marketeers een bron om informatie te verzamelen over hun doelgroep. En als zij dat kunnen, waarom jij dan niet?

Twitteren met impact doe je het beste op de volgende momenten:

 • Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 15.00 uur.
 • Woensdag tussen de middag en tussen 17.00 en 18.00 uur is het meest optimaal.
 • Zaterdag en zondag zijn nauwelijks effectief. Zondag kan het eventueel nog effectief zijn tussen 9.00 en 11.00 uur.
 • Beste momenten voor meer kliks uit onderzoek: 2.00-3.00 • 6.00-7.00 • 21.00-22.00 uur.

En ook Twitter heeft momenten waarop posten minder effectief is:

 • Weekenden
 • Alle dagen tussen 20.00 en 21.00 uur

Wat zijn de beste tijden om te posten op LinkedIn?

LinkedIn is het grootste, professionele netwerk ter wereld. Dus de grootste kans op interactie is onder werktijd. De beste tijden om iets op LinkedIn te posten zijn:

 • Dinsdag tussen 10.00 en 11.00 uur.
 • Dinsdagen en woensdagen tussen 7.30-8.30 uur • 12.00 uur • 17.00-18.00 uur.

LinkedIn heeft ook momenten waarop posten niet heel effectief is:

 • Tussen 22.00 en 06.00 uur.
 • Op zaterdag en zondag

 

Wat zijn de beste tijden om te posten op Pinterest?

Pinterest wint nog steeds aan populariteit. Het heeft maandelijks meer dan 444 actieve gebruikers wereldwijd.

Dus posten op de beste momenten op Pinterest kan op:

 • Vrijdag rond 15.00 uur
 • Doordeweekse dagen tussen 2.00-3.00 uur • 14.00-16.00 uur • 13.00-15.00 uur.
 • Zaterdag tussen 20.00 en 23.00 uur

Wat zijn bij Pinterest dan de momenten waarop pinnen / posten het minst effectief is? Dat is onder werktijd doordeweeks.

Wat zijn de beste tijden om te posten op TikTok?

Wil je werken met korte, prikkelende video’s? TikTok heeft het social media landschap fors veranderd. Het is het snelstgroeiende kanaal met meer dan een miljard actieve gebruikers per maand.

Generatie Z bereiken? Dat doe je op de juiste momenten via TikTok. De beste tijden kiezen om te posten zorgt voor een enorm bereik (of niet). Het helpt je wel of niet in de ‘Voor jou’ sectie tevoorschijn te komen.

De beste tijden om TikTok’s te plaatsen:

 • Vrijdag rond 5.00 uur en tussen 13.00 en 15.00 uur.
 • Zaterdag rond 11.00 uur en tussen 19.00 en 20.00 uur
 • Zondag rond 16.00 uur

De minst effectieve tijd om te posten op TikTok is op zaterdag tussen 22.00 en 4.00 uur.

Hoe vaak moet ik iets plaatsen op social media?

De frequentie om berichten te plaatsen is verschillend per platform:

 • Instagram: 3-7 x per week
 • Facebook: 1-2 x per dag
 • Twitter: 1-5 tweets per dag
 • LinkedIn: 1-5 x per dag

Is maandag geen goede dag om te posten op Instagram?

Berichten op maandagochtend krijgen vaak een stuk minder betrokkenheid dan berichten op andere dagen van de week. Dus het is verstandig om op Instagram pas na 11.00 uur te posten op maandagen.

Wat is het beste moment om artikelen of advertenties te plaatsen op LinkedIn?

Het beste moment om een artikel op LinkedIn te plaatsen is tussen 10.00 en 00.00 uur. LinkedIn is een professioneel netwerk. En professionals kijken voor inspiratie, nieuws, innovatie en opinies gerelateerd aan werk op werkdagen overdag en ’s avonds.

Is het beter om in de ochtend of in de nacht te posten op Facebook?

Het is beter om in de ochtend berichten te plaatsen. Data laat ons zien dat het aantal gebruikers op Facebook in de ochtend flink snel oploopt. En dat blijft zo tot rond de middag.

Vanaf 22.00 uur in de avond loopt het aantal actieve gebruikers weer flink terug.

Inhaakkalender aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een PDF of papieren versie van de gratis inhaakkalender aan te vragen. 

Wil je hulp bij succes op social media? Plan dan een afspraak in met 1 van onze specialisten.

Offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en geef in het tekstvak aan om welk product het gaat, inclusief de gewenste aantallen en datum van levering in Nederland.
Het is op verzoek zeker mogelijk om het ontwerp door ons uit te laten voeren.