Bij het offset drukken brengt de drukpers via een aluminium drukplaat de vloeibare inkt over op de media. Bij full-color drukken (CMYK) wordt het beeld op 4 drukplaten (Cyaan, Magenta, Yellow, Key/zwart) verdeeld en via een laser in de desbetreffende drukplaat gezet. Vervolgens wordt de inkt, via de drukplaten, per kleur overgezet op de media. Zo ontstaat er kleur voor kleur en in de mix een full-color afbeelding op de media.

Offset drukken is geschikt voor de meeste substraten in het rijtje van alle drukmethoden; gecoate, ongecoate, synthetische, gemetalliseerde en gekleurde media.

Offset drukken is met name geschikt voor de hogere oplagen. Dit komt door de relatief hoge opstartkosten; het voorbereiden en de kosten van de drukplaten. Daarnaast zijn de machines relatief duur en kost het omstellen van de pers (het inhangen van nieuwe drukplaten, het instellen van de drukpers en het wijzigen van de media) enkele minuten. Deze omsteltijd is er amper bij digitaal drukken en inkjet printen, daar er geen gebruik wordt gemaakt van drukplaten.