Hoe ontwikkel je een merkstrategie?

5 oktober 2021

Als er 1 ding is wat we geleerd hebben in de afgelopen jaren door organisaties te helpen hun merkverhaal te vertellen, dan is dat geen enkele organisatie kan overleven zonder een goede merkstrategie. Zonder een duidelijke identiteit in je cultuur en content zal het moeilijker zijn om je organisatie verder te bouwen.

Er is een reden waarom veel organisaties geen goed doordachte merkstrategie hebben: het kost tijd, inspanning, aandacht en betrokkenheid. En dat is waar het bij veel mensen aan ontbreekt (inclusief onszelf). We maken veel tijd vrij voor onze klanten, onze doelgroep, maar wanneer heb en neem je tijd om jezelf en je organisatie een goed fundament en een duidelijke strategie te geven? Nu is het daar tijd voor!

Mensen kopen geen spullen of diensten. Ze kopen relaties, verhalen en magie.

Het begin van onze merkstrategie

We zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van merken en organisaties. Vaak komen we in de eerste gesprek of in de briefing er achter dat het voor opdrachtgevers vaak lastig blijkt te zijn om te vertellen wij ze zijn en wat ze willen bereiken. Vaak bleek een opdracht verder te gaan dan alleen een flyer, visitekaartje, brochure of social media post te maken. Wat ze echt nodig hebben, is een duidelijk en herkenbaar merk. We helpen organisaties heel graag met het ordenen van gedachten en wensen, maar we liepen ook tegen twee dingen aan:

  1. Bouwen aan een merk lijkt heel ingewikkeld – en dat zou het niet moeten zijn.
    Toen we aan merken gingen bouwen, kwamen we zoveel theorie tegen. Zoveel soorten modellen, maar ook tegengestelde gedachten en wensen bij de opdrachtgever. En vaak kwamen we ook sterk verouderde werkbladen en workshops tegen. We zijn gaan werken aan een duidelijk werkboek voor onze partners. En dat werkte ook voor onszelf.
  2. We hadden niet door dat ons eigen merk niet zo krachtig was, als we dachten.
    Hoe meer we de merkproblemen van onze opdrachtgevers helder kregen, des te meer kwamen we erachter dat we zelf ook wel een merkstrategie konden verbeteren. We hadden zelf dezelfde problemen. Veel en vaak klaarstaan voor onze opdrachtgevers, maar bij de loodgieter thuis lekt de kraan. Tijd voor een goede zelfreflectie en een slimme en duidelijke manier om te komen tot het hart van ons merk. Het werkboek was geboren en we hebben het eerst op onszelf uitgetest.

We zijn er vol in gedoken en dat had goede resultaten. Na een lange periode van testen en bijstellen (eerst voor onszelf en daarna voor een aantal dappere klanten), is het tijd om ons merkstrategie werkboek in te gaan zetten. Het proces is nu simpel, overzichtelijk, intuïtief en toepasbaar voor elke organisatie. Was het makkelijk? Nee, zeker niet. Wat het de moeite waard? Jazeker!

En we denken dat het voor jou ook de moeite waard is. In dit artikel hebben we alles wat we geleerd hebben over merkstrategie samengevat in een simpel stap-voor-stap proces omgezet. Alle boeken, podcasts, artikelen en persoonlijke ervaring over merkstrategie is nu voor jou beschikbaar als een effectief, flexibel en duidelijk proces om te komen tot jouw eigen merkstrategie.

  • Begrijp wie je werkelijk bent en gebruik je kennis en waarden om keuzes te maken die beter zijn voor jou, je mensen, je organisatie en de toekomst.
  • Vertel het verhaal van jouw merk consistent en effectief in elk middel en elk stukje content die je publiceert.
  • Trek de juiste klanten aan om een sterk merk en langdurige relatie op te bouwen.
  • Positioneer je merk op zo’n manier dat je anders bent dan je concurrentie. Voor vandaag én morgen.

Om het helemaal makkelijk te maken hebben we diverse werkbladen, vragenlijsten en bronnen, samen met voorbeelden van andere merken samengevoegd in een handig merkstrategie werkboek ‘Naar het hart van jouw merk’. Dat is alles wat je nodig hebt in een sessie met Burnio om samen door het merkstrategie proces te gaan en het hart van jouw merk te ontwikkelen. En dat meteen doorvertalen naar concrete uitwerking van jouw complete huisstijl, inclusief alle elementen zoals kleur, vorm, beeldtaal, boodschap en lettertypen.

Begin met je eigen merkstrategie

Begin met het doornemen van ons artikel ‘Naar het hart van je merk‘. Hier leer je op een andere manier naar merken te kijken.

Maak daarna een afspraak met Burnio voor een vrijblijvende kennismaking. We laten dan onze werkwijze en werkboek zien. En daar begint dan onze relatie om samen te bouwen aan jouw organisatie! We nemen je in een aantal sessies mee door het werkboek en ontdekken zo samen het verhaal van jouw organisatie.


Wat is een merk?

Er zijn heel veel definities van ‘merk’. Als mensen over een merk spreken, denken ze vaak aan een bepaald logo. Maar een merk is meer dan alleen een logo. Het is een emotie. Een emotie? Ja, bij een merk heb je een bepaald gevoel. En dat gevoel -die emotie- wordt gevoed door eerdere ervaringen met dat merk; door de interactie van jou met dat merk.

Onze definitie van een merk is:

Wat mensen denken, voelen en zeggen over een organisatie.
Dit is wat anders dan marketing, want dat is wat je zegt over je organisatie.

Wat is een merkstrategie?

Marty Neumeier is een branding goeroe en die zegt het volgende over merkstrategie: een plan voor systematische ontwikkeling van een merk in lijn met een strategisch plan voor de toekomst van de organisatie.

Een merkstrategie helpt je om te begrijpen wie je bent en een merkstrategie is een handleiding om dat te vertellen.

Ons merkstrategie proces bestaat uit drie delen. We helpen je van het hart van je merk, via het formuleren van je merkboodschap naar je visuele identiteit. Aan het einde heb je een complete merkstrategie. En dat allemaal vastgelegd in een huisstijlhandboek of in richtlijnen om je merk nog meer tot leven te brengen.

merkstrategie proces in 3 stappen Burnio marketing en communicatie

Waarom heb je een merkstrategie nodig?

Als je niet weet wie je bent, waarom je bestaat en waar je in gelooft, of wat je probeert te bereiken, dan gaat een goede merkstrategie je organisatie helpen. Van communicatie met je klanten tot aan het werven en behouden van personeel of vrijwilligers helpt een duidelijke positionering. Een gebrek aan een goede strategie leidt vroeger of later tot problemen op elke niveau van je organisatie. En het helpt je zelf om focus en daardoor rust aan te brengen in je organisatie.

We hebben honderden opdrachtgevers geholpen en we hebben geleerd wat de veelzeggende signalen zijn van een merk in crisis, meestal veroorzaak door een gebrek aan strategie. En we herkennen ze zo goed, omdat we de signalen ook zelf tegenkwamen.

Als je geen merkstrategie hebt, dan:

  • heb je geen helder beeld van je doel, visie, missie of kernwaarden. Je maakt dan misschien wel marketingbeslissingen, maar op basis van wat of met welk doel?
  • heb je geen goed marketingplan. Je hoopt meestal maar dat wat je doet, effect zal hebben.
  • is je team soms verdeeld, in verwarring of zelfs in conflict. Het is moeilijk om betrokken en geïnteresseerd te zijn als de strategie niet gedeeld en gedragen is.
  • heb je geen samenhangend verhaal. Je content is dan niet consistent of misschien zelfs verwarrend voor de ontvanger. Dan is het ook moeilijk/onmogelijk om mensen te bereiken die jouw waarden delen.
  • heb je geen duidelijk verhaal van je organisatie. En het risico is dat je geen eigen, duidelijke plek in de markt kunt innemen.

Kortom, zonder merkstrategie, loop je het risico te verliezen.

Welk team heb je nodig om een merkstrategie te bouwen?

Een merkstrategie is onmisbaar voor organisatie vanaf 5 personen, maar ook zzp-ers en kleinere organisaties kunnen veel profijt halen uit een duidelijke strategie. Dus een team is vooral voor grotere organisaties van belang. Kleinere organisaties kunnen meerdere rollen combineren en uiteraard de hulp van Burnio inschakelen als sparringpartner voor het opstellen van een merkstrategie.

Een merkstrategie kun je simpelweg nooit alleen bouwen. Je hebt meer mensen nodig om het vorm te geven. Je hebt anderen nodig om je eigen idee aan te scherpen en te spiegelen. En bij groter organisaties heb je in alle lagen van de organisatie mensen nodig die de strategie implementeren, borgen en doorontwikkelen. Zonder een betrokken team of een communicatiebureau / reclamebureau kom je onherroepelijk op een zijspoor of zelfs een dwaalspoor uit als je niet oppast.

Schakel professionele hulp in om meer te bereiken. Vreemde ogen kunnen soms beter ‘dwingen’ en overtuigen dan alleen maar teamleden uit de interne organisatie.

Gelukkig hoef je geen enorm team samen te stellen. Een team van 2 personen kan al genoeg zijn, zolang alle rollen maar geregeld zijn in het team.

merkstrategie teamrollen en verantwoordelijkheden Burnio marketing en communicatie

Wat heb je nodig voordat je begint aan je merkstrategie?

Als je begint met het goed opstellen van een (ver)nieuw(d)e merkstrategie, dan zijn er twee belangrijke vragen waar je een antwoord op moet hebben.

  1. Voor wie ben jij er?
    Aan wie probeer je te verkopen? Wat hebben ze nodig? Wat willen ze? Welke vragen heeft jouw doelgroep? Voor welk probleem / welke vraag heb jij een oplossing?
    Om een merkstrategie te bouwen die je helpt om de verbinding te maken met jouw doelgroep, moet je precies weten aan wie je verkoopt. Door je doelgroep te kennen en hoe je ze probeert te helpen, krijg je duidelijk wie jij bent en hoe je met ze kunt communiceren.
  2. Wie is je concurrent?
    Wie zit er ook in jouw ‘gebied’? Met wie moet je strijden om de aandacht van jouw doelgroep? En hoe zouden zij jou kunnen aftroeven?
    Deze informatie is van onschatbare waarde en helpt je te bepalen wie je wel en wie je juist niet bent. Het helpt je bepalen hoe je opvalt in de massa en hoe je jouw ‘anders zijn’ dan de concurrentie kunt vertellen in je merkstrategie.

merkstrategie concurrentie analyse Burnio marketing en communicatie

Nu je de antwoorden op deze twee vragen hebt, kun je de volgende stap nemen.

Hoe bouw je jouw merkstrategie?

Volg de onderstaande stappen stap-voor-stap, omdat elke stap voortbouwt op de vorige. En aan het einde heb je een uitgebreide en duidelijke merkstrategie voor jouw organisatie. En die gaat je helpen om je verhaal met kracht en effect te vertellen. En dat op elk contactmoment met jouw doelgroep. (touchpoints).

Stap 1: Vind het hart van jouw merk

Elk merk heeft een basis van waar men in gelooft. Een basis van overtuigingen en waarden die de basis vormt voor alles wat jouw organisatie doet. We noemen deze overtuigingen: het hart van jouw merk. Door te ontdekken wat deze overtuigingen zijn en waarom ze van invloed zijn op jouw merk kun je een kracht ontdekken om je merk verder te bouwen. Als je merk en organissatiedoelen in overeenstemming zijn kun je mensen succesvol samenbrengen, een community bouwen en werken aan langdurige en waardevolle relaties met opdrachtgevers in de toekomst. Werken aan de toekomst die je wil bereiken. Als je geen overtuigingen hebt die je goed kent en uitdraagt, ben je niet aantrekkelijk en herkenbaar voor klanten en nieuwe medewerkers.

Het hart van jouw merk bestaat uit 4 elementen die je helpen duidelijk te krijgen wie je bent, wat je doet en waarom dat van belang is.

  • Doel: waarom bestaan we?
  • Visie: Welke toekomst willen we helpen te maken? En hoe ziet die toekomst eruit?
  • Missie: Wat doen we hier? Hoe bereiken we die toekomst?
  • Kernwaarden: Welke waarden drijven ons? Wat zijn onze drijfveren en overtuigingen?

Kijk ook eens naar ‘Naar het hart van je merk’.

Let op: Het hart van je merk is vaak een intern document die vertaald kan worden naar publieke boodschappen; van je website tot je reclamebord. Het document is de basis voor alles wat je communiceert met je merk. Dus het is belangrijk om deze stap aan het begin goed en grondig te beschrijven.

Stap 2: Bepaal je boodschap

Bepaal waar jouw merk voor staat, wat de kernwaarden zijn en de toon van de boodschap en communiceer dan consistent volgens die uitgangspunten.

Nu het hart van je merk beschreven is, weet je wie je bent. Nu is de volgende stap om het bestaan van je merk (hoe je vertelt wie je bent) en je merkboodschap (hoe je over je merk spreekt) te bepalen. Als je dit goed analyseert en beschrijft, kun je in de toekomst vanuit je merk eerlijk, authentiek, betrouwbaar en consistent communiceren.

Let op: Sommige merken hebben de neiging deze stap over te slaan en direct door te gaan naar de visuele uitwerking, omdat het dan concreet wordt in een logo, kleuren en lettertypen. Maar dan sla een cruciale stap over. Je logo, kleuren en lettertypen zijn vitale, herkenbare elementen van je merk, maar als je niet precies weet wat je wil vertellen, dan is het moeilijk om daar een passende, visuele identiteit bij te ontwikkelen.

Nu we dit hebben beschreven: je hebt misschien al een visuele identiteit die past bij je boodschap. Dan is het nog steeds belangrijk om het hart van je merk, de boodschap en de visuele identiteit in lijn met elkaar te brengen.

Het bestaan van je merk bepalen.

Het bestaan van je merk bestaat uit:

  • Persoonlijkheid
  • Stemgeluid
  • Toon

Nike ontdekte niet de kracht van adverteren. Ze ontdekten de kracht van hun eigen geluid!

Deze onderdelen bepalen kan pittig zijn, maar doe het goed. Doe het niet gehaast, maar neem er de tijd voor. Het is geen complex productieproces, maar het is goed om te beschrijven wat jij al weet en anderen zouden moeten weten.

  1. Persoonlijkheid
    Je persoonlijkheid is het menselijke gezicht van je organisatie. Ben je nieuwsgierig en enthousiast? Sjiek en exclusief? Wild en avontuurlijk? Je persoonlijkheid is een weerspiegeling van het hart van je merk. En wordt bepaald door je overtuigingen en wordt zichtbaar in je gedrag. Als je jouw persoonlijkheid goed kent, kun je die in elk contactmoment perfect verwerken: van klantenservice tot productomschrijvingen. Jouw persoonlijkheid maakt je uniek en helpt je in het bouwen van goede relaties.
  2. Stem van je merk
    Dit is de manier waarop je merk klinkt en spreekt. Elk merk is uniek. Een zuivelmerk spreekt anders dan een automerk. Jouw persoonlijkheid bepaalt je stem. Je moet je goed uitspreken, zodat je duidelijk, consistent en herkenbaar bent in al je content. De stem van je merk is de boodschap die je op een bepaalde manier overbrengt, ongeacht de plek of het middel.
    De woorden, zinnen, het taalgebruik, de humor bepalen direct en indirect je identiteit. Denk goed na wat je zegt en hoe je doelgroep aangesproken wenst te worden.
  3. Bepaal je toon
    De toon van je merk is je algemene houding. Je stem mag autoriteit uitstralen, maar de toon is met respect. Het stemgeluid van je merk is hoe je spreekt en je toon is hoe je dat toepast in verschillende contexten. Je gebruikt altijd dezelfde stem, maar je kunt wisselen in toon, afhankelijk van met wie je spreekt.
    Als je niet zeker bent wat je toon is, denk dan aan hoe je wil dat de ontvanger zich voelt. Spreek je als een vriendelijke en behulpzame buurman of als een mysterieuze, terughoudende date? Om goed te starten kies je 3 woorden die jouw toon bepalen. Uber bijvoorbeeld: optimistisch, uitnodigend en trots.

Als je het bestaan van je merk beschreven hebt, heb je de basis gelegd voor je communicatie op elke moment en op elke plek. Van pop-ups op je site tot berichten op LinkedIn en je reclameborden. Merken die dit helder hebben voor zichzelf zijn de merken die het meest herkenbaar zijn en waar we het meest van houden. En dan maakt het niet meer uit wat ze allemaal verkopen. Het merk is herkenbaar, betrouwbaar en authentiek.

Een merk is een gevoel wat mensen hebben over jouw organisatie!

Maak jouw merkboodschap

Er zijn veel manieren om te vertellen wie je bent, wat je doet en waarom mensen voor jouw merk zouden moeten kiezen. Dan is het verstandig om de waardepropositie, slogan / pay-off en pilaren van je boodschap te kennen.

1. Beschrijf je waardepropositie

Je waardepropositie is een beknopte uitleg van zowel de functionele als de emotionele voordelen die jouw product of dienst aan klanten te bieden heeft. Het is niet alleen wie je bent en wat je ander doet (positionering); het is ook hoe je de vraag of het probleem van je opdrachtgever oplost en waarom ze voor jou moeten kiezen en niet voor de concurrent.

Echte waarde gaat niet over hoe jij jezelf promoot. Het gaat over probleemoplossend vermogen.

Je kunt je waardepropositie ook zien als een belofte. Wat krijgt je klant als ze bij jou kopen? Als je wil dat je merk succes heeft, dan moet je antwoorden hebben op de vragen, voordat iemand ze stelt. En nog een stap verder: het is wat je communicatie en marketing zal ondersteunen en versterken.

2. Bepaal je slogan / pay-off

Je slogan is een zin, aantal woorden of 1 woord om je positie in de markt te omschrijven. Een samenvatting in 1 of enkele woorden gaat je echt moeite kosten. Zeker als dat ook nog eens uniek moet zijn. Het is vaak een flinke brainstormsessie met ideeën. Veel schrappen, creatief zijn, gek doen, spiegelen en testen. Er zijn onderzoekers geweest die de sleutel tot een geweldige slogan hebben onderzocht en ontdekt. Het geeft interessante inzichten die je kunnen helpen om een perfecte slogan te bepalen.

3. Pilaren van jouw boodschap

De pilaren van jouw boodschap zijn de kern. Het zijn de verhalen die je wil vertellen over jouw merk; wat jou uniek en anders maakt. Elke vorm van content zou de kernboodschap moeten versterken op elk contactmoment (touchpoint).

Afhankelijk van de behoefte van jouw merk, heb je misschien ook aanvullende boodschappen of verbale elementen nodig:

  • Merkbelofte
  • Merkverhaal
  • Manifest
  • Verhaal van de oprichters
  • Elevator pitch

Stap 3: Geef je visuele identiteit vorm

Vormgeving is de stille ambassadeur van jouw merk!

De meeste mensen denken bij een merk aan de visuele identiteit: het logo, de kleuren, de lettertypen en andere elementen die het gezicht zijn van een merk. Nu het hart en de boodschap van jouw merk helder zijn, is het tijd om ook de vormgeving in lijn te brengen met de volgende basiselementen:

  • Logo
  • Lettertypen
  • Kleuren
  • Beeldgebruik (foto en video)

Een sterke, visuele identiteit is in de eerste plaats vooral doelgericht. Je ontwerpt niet alleen voor vandaag. Je ontwerpt voor de toekomst van jouw organisatie en jouw merk. Een goede, visuele identiteit is:

  • Flexibel
    Het moet mee kunnen groeien met je merk. Of je nu in andere branches activiteiten gaat uitvoeren met nieuwe producten, diensten of zelfs iets compleet anders.
  • Samenhangend
    Het moet de ontwerpers en contentmakers voorzien van de tools en middelen die ze nodig hebben om hun werk goed uit te voeren.
  • Intuïtief
    Het ontwerp moet vanuit zichzelf duidelijk zijn. Het moet goed samengesteld zijn, zodat elk element het andere element versterkt.

Let op: Afhankelijk van je merk, kan het zijn dat je identiteit door de loop van de tijd uitbreiding nodig heeft. Als dat zo is, voeg dan extra richtlijnen toe voor de nieuwe, visuele elementen.

Logo

Een goed logo is herkenbaar en blijft hangen. Uit onderzoek blijkt dat de beste logo’s, die het langst blijven hangen de meest simpele logo’s zijn. Je wilt dat het weergeeft waar je merk voor staat, maar beperk jezelf om het simpel te houden om echte indruk te maken. Je moet ook nadenken over hoe mensen naar logo’s kijken, ze beleven en hoe ze betekenis geven aan je merk. Ieder mens reageert weer anders op bepaalde kleuren en vormen. Dus test een logo eerst goed!

Typografie

Typografie is het verlengde van je logo. Typografie is heel belangrijk. Mensen verwerken de hele dag door merken en woorden op allerlei manieren en via allerlei kanalen. Een lettertype wat werkt op een verpakking hoeft nog niet direct goed te werken op een website. Dus denk goed na over waar jouw merk getoond gaat worden en hoe het lettertype daar dan overkomt. Zorg voor een typografie die flexibel en toch herkenbaar is over verschillende middelen en kanalen!

Kleuren

Kleur is één van de meest krachtige elementen van een merk. Onderzoek wijst uit dat de kleur een effect heeft op alles: van merkbeleving tot de intentie om iets wel of niet te kopen. Maar let ook goed op waar je doelgroep zich bevindt. Een kleur kan bij verschillende mensen een verschillend gevoel oproepen. Kleuren en associaties zijn per land verschillend en kan erg subjectief zijn.

Beelden

Beeldtaal is belangrijker dan ooit, vanwege de vele, visuele media kanalen. Het gaat hier over de juiste keuze voor fotografie, illustraties en animaties, of een combinatie. Alle uitingen op beeld (ook video) zouden moeten passen bij je merk en boodschap.

Illustraties

Een unieke stijl van illustraties ontwikkelen is een slimme manier om je content een eigen karakter te geven, maar overdrijf niet. Je wilt een stijl die duidelijk, onderscheidend en passend bij jouw merk is. En mix geen stijlen. Illustraties kunnen snel te druk overkomen en dan schiet je jouw doel voorbij.

Je uitstraling doet er echt toe! Als je afbeeldingen van mensen gebruikt, dan ben je herkenbaar voor je doelgroep. Ze willen een connectie voelen en gezien worden. Je afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat ze zich betrokken voelen, maar ook het gevoel van uitsluiting kan overheersen. Dus denk goed na over je beelden. Denk bijvoorbeeld aan diversiteit, leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, etc.

Fotografie

Fotografie is een krachtig middel en meestal iets minder tijdrovend dan design. Alhoewel, je moet wel een goede fotograaf hebben die jouw merkstrategie in goede beelden kan vangen. En er zijn qua fotografie best wel wat opties:

  • Gratis beelden van stocksites:
    Er zijn hel veel gratis beelden beschikbaar, zonder rechten en je kunt foto’s een bewerking geven, zodat ze passen bij je merkidentiteit. Pexels, Pixabay, Unsplash en StockSnap.io zijn goede site om te starten met je zoektocht naar beelden. Leg wel vooraf goed vast wat de do’s en dont’s zijn van de bewerking met filters, lagen, designelementen, resolutie en uitstraling, etc…
  • Betaalde stockbeelden:
    Er zijn heel veel soorten fotosites die je de mogelijkheid bieden een licentie af te sluiten voor 1 of meer beelden, al dan niet in een abonnementsvorm. De kans dat je dezelfde beelden op de site van je concurrent tegenkomt is een stukje kleiner. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Shutterstock, Adobe Stock, Dreamstime, iStockPhoto en Alamy.
  • Eigen fotomateriaal (gratis of betaald):
    We leven in een tijd waarin iedereen wel een foto kan maken met een mobiele telefoon. Foto’s van dagelijks dingen, projecten, nieuwe medewerkers en leuke gebeurtenissen kun je prima zelf maken. Je kunt uiteraard ook een goede en professionele fotograaf inschakelen voor eigen beeldmateriaal. En soms komt het voor dat er een hele goede hobbyfotograaf tussen je medewerkers of in je familie-/kennissenkring zit. Dan kun je die uiteraard ook inschakelen. Zorg in ieder geval wel dat de beelden passen bij jouw merk en van hoge kwaliteit zijn. Oh ja, en zorg ook voor een goede opslag van de foto’s in hoge resolutie en kleinere webversies, zodat je later je beelden nog terug kunt vinden. Gebruik programma’s als Lightroom of Photoshop om beelden te bewerken en te verkleinen.

Stap 4: Bepaal de richtlijnen voor je merk / huisstijlhandboek

De richtlijnen voor jouw merk vormen de handleiding voor het werken met jouw merk, vooral in content en communicatie die je maakt. Kwaliteit bewaken en consistent blijven door de tijd heen kan een flinke uitdaging zijn, vooral als je met freelancers of meerdere bureau’s werkt (reclamebureau of communicatiebureau). Je richtlijnen moeten dus genoeg richting en duidelijkheid geven om een vormgever aan de slag te laten gaan om ontwerp te maken wat jouw merk versterkt en niet afzwakt.

Om ervoor te zorgen dat je richtlijnen begrijpelijk zijn om richting te geven aan je verbale én visuele identiteit zijn er een paar vast elementen nodig.

  • Verbale richtlijnen
    • Merk essentie (persoonlijkheid, stem en toon)
    • Slogan
    • Waarde propositie
    • Pilaren van jouw boodschap
    • Alle andere teksten die ondersteunend kunnen zijn
  • Visuele richtlijnen
    • Logo
    • Kleur
    • Lettertype
    • Beeldmateriaal (fotografie, illustraties, video)
    • Hiërarchie
    • Iconen
    • Infographics
    • Interactive elementen / online richtlijnen
    • Animaties
    • Etc…

Onthou goed: de kracht van een merk wordt bepaald door een consistente lijn!

Als je eenmaal je richtlijnen hebt beschreven, zorg er dan ook voor dat er 1 persoon eigenaar en aanspreekpunt is voor vragen over de toepassing van deze richtlijnen. Stel dus een huisstijlbewaker aan die de richtlijnen kent, bewaakt en dat die persoon toegankelijk is voor iedereen in jouw team (en voor externe bureau’s, fotografen en studio’s). Schakel Burnio marketing en communicatie in om een online huisstijl handboek te maken. Dit is dan een mooi online document, wat altijd actueel is en eenvoudig te delen is met externe leveranciers, zoals reclamebureau’s, fotografen, filmmakers of ontwerpstudio’s.

Hoe breng je jouw merkstrategie tot leven?

Nu je jouw merkstrategie hebt opgesteld, kun je even uitrusten. Dankzij je harde werk heb je nu de basis voor jouw merk op orde. Je hebt alle middelen in handen om je merkverhaal te vertellen. Je kunt nu je merk en organisatiedoelstellingen in lijn brengen met elkaar. Je kunt nu bouwen aan langdurige relaties voor succes en groei.

MAAR…

Je snapt zelf natuurlijk ook wel dat werken aan je merk nooit klaar is.

Om je merkstrategie goed te implementeren is het verstandig om ermee aan de slag te blijven:

  • Blijf om je heen kijken.
    Kijk naar mooie voorbeelden van andere organisaties en doe er je voordeel mee. Volg ons blog voor regelmatige inspiratie.
  • Maak content die past bij jouw merk.
    Stel een goede contentstrategie per maand, per kwartaal of per jaar op. Wij helpen je graag met een goede inhaakkalender, goede vormgeving en uitvoering.
  • Blijf vernieuwende content bedenken en maken.
    Contentproductie is iets wat voortdurend ontwikkelt. Zorg dat verbeterde inzichten ook verwerkt worden in je merkstrategie en merk richtlijnen.
  • Vertel jouw merkverhaal bij ieder contactmoment (touchpoint)
    We vertellen je in een volgend blogartikel graag hoe je dit optimaal kunt doen.
  • Vergroot je bereik
    Content maken is stap 1, maar die content een maximaal bereik geven is weer wat anders. We helpen je graag om jouw boodschap bij zoveel mogelijk mensen uit jouw doelgroep te laten landen.

En ja, we realiseren ons dit het bovenstaande heel veel werk is voor een merkteam, vooral als je het al druk hebt en personeel zoekt. Als dat zo is, overweeg dan om Burnio in te schakelen. Volg onze tips en we helpen je graag bij het ontdekken van jouw merkstrategie. We nemen je veel werk uit handen, zodat jij je kunt blijven focussen op jouw organisatie.

Zullen we binnenkort een keer afspreken om de mogelijkheden te bespreken, zodat jouw organisatie kan bloeien en groeien?