Hoe schrijf je de perfecte metabeschrijving voor SEO?

2 juni 2022

Burnio marketing en communicatie Blog metabeschrijving

Metabeschrijving (meta descriptions) als zoekhulp

Als mensen jouw website vinden via Google (of Bing), dan krijgen ze maar een heel beperkte samenvatting van de inhoud. Door te lezen, bepalen zoekers op welke titel of omschrijving ze klikken. Daarvoor zijn de titel van je site / pagina en je metabeschrijving (metadescription) onmisbaar.

Vooral de metabeschrijvingen zijn essentieel voor meer verkeer naar je site door een goede zoekmachine optimalisatie (SEO). Zonder een aantrekkelijke metabeschrijving, krijgt jouw website niet de aandacht die het verdiend. Dat geldt voor mogelijke klanten, maar ook voor de zoekrobot. We leggen je in dit artikel stap voor stap uit wat metabeschrijvingen zijn en hoe je de perfecte metabeschrijving schrijft voor SEO.

Wat is een metabeschrijving?

Metabeschrijvingen zijn korte stukjes tekst (snippets) tot 155 tekens. Die snippets worden op de pagina met zoekresultaten getoond onder de titel van je webpagina. Ze geven iets meer uitleg over wat er op de pagina gevonden kan worden als men erop doorklikt.

Hier een voorbeeld van onze website:

Een goede metabeschrijving vertelt de zoeker genoeg informatie om te beslissen de pagina wel of niet te bezoeken. Die keuze wordt in een fractie van een seconde gemaakt. Als je de metabeschrijving niet zelf handmatig invult voor je pagina of bericht, dan stellen zoekmachines die zelf samen uit het begin van de inhoud van je pagina. Meestal betekent dit dat de metabeschrijving niet genoeg informatie geeft. Of het is een tekst zonder betekenis als die uit zijn context gerukt is. Dan heeft de zoeker helemaal geen hulp aan jouw automatische metabeschrijving.

Goed vindbaar in de zoekmachines (Google)

Wist je dat het eerste zoekresultaat op een pagina meestal al 30% van de kliks krijgt? Dus hoe hoger je staat, des te groter de kans dat iemand doorklikt naar jouw website. Een goede titel en een aantrekkelijke metabeschrijving kunnen twijfelende zoekers net dat zetje geven om door te klikken naar jouw website.

Dus zorg voor goede metabeschrijvingen. Hoe doe je dat? Dat hangt af van het systeem achter je website. Wij werken veel met WordPress en dan is het met, bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin, eenvoudig om zelf de metabeschrijvingen te maken voor pagina’s, berichten, projecten en alle andere soorten inhoud op je site.

4 tips voor een perfecte meta omschrijving

Er zijn geen regels of voorschriften voor een perfecte metabeschrijving. We hebben na jarenlange ervaring wel 4 tips voor een perfecte metabeschrijving die werkt, zodat meer mensen vanuit de zoekresultaten doorklikken naar jouw website.

  1. Blijf binnen de 155 tekens.
    Langere teksten worden afgebroken met drie puntjes en zijn dus niet compleet leesbaar voor de zoekers.
  2. Leg uit wat bezoekers kunnen verwachten.
    Het doel van een metabeschrijving is informatie geven over de pagina waar men op terecht komt bij een klik op het zoekresultaat. Je wil duidelijk zijn over de inhoud van die pagina. Clickbait kan soms werken voor veel bezoekers, maar het is je zoekers misleiden. Het komt de kwaliteit en vindbaarheid van je site op lange termijn niet ten goede.
  3. Vertel wat het voordeel is van doorklikken.
    Een perfecte metabeschrijving laat zoekers weten wat het voordeel is om door te klikken naar jouw site.
  4. Neem zoekwoorden op in je beschrijving (trefwoorden / keywords).
    Als het lukt, is het verstandig om je belangrijkste trefwoorden op te nemen in je metabeschrijving. Het moet alleen niet geforceerd overkomen.

Alle 4 de tips verwerken in 155 tekens lijkt een behoorlijke uitdaging. Dat klopt. Het schrijven van goede metabeschrijvingen is een vak. Maar het is wel een vak waar je snel beter in kunt worden als je veel content publiceert.

Een perfecte metabeschrijving helpt om je website op te laten vallen in de zoekresultaten. Laat ons jouw beschrijvingen schrijven!

Bonustips: call to action en meta description tool

Bovenstaande beschrijving is 130 tekens lang. Dus er is nog wat ruimte over. Het vertelt de essentie van dit blogbericht en vertelt de zoeker wat het voordeel is om dit artikel te lezen.

Het is een behoorlijke beperking om alles te vertellen in 155 tekens. Twitter verhoogde ooit het aantal tekens van 140 naar 280, omdat 140 wel heel weinig was. Als je veel lange content / blogs schrijft, kan het zeker een uitdaging zijn om een goede meta beschrijving te schrijven. Je moet uiteindelijk echt terug naar de kern en die vermelden in de omschrijving.

En onze beste praktijkervaring delen we als bonustip: maak je omschrijving zo dat er een actie gevraagd wordt van de lezer. Teksten als: ‘praat met een specialist’ of ‘lees hier 4 tips’, doen het goed om de lezer te verleiden door te klikken.

Als je in WordPress gebruik maakt van Yoast SEO is er automatisch een controle op de lengte van je metabeschrijving. Door de kleuren rood, oranje en groen wordt aangegeven of je metabeschrijving te kort, te lang of goed van lengte is. Heb je geen Yoast SEO in je CMS tot je beschikking? Dan is deze SEO Meta Description Checker online een handige, gratis tool >

 

Veelgestelde vragen over SEO meta descriptions

Je weet nu hoe je de perfecte metabeschrijving schrijft. Je website beter vindbaar maken is iets wat je niet eenmalig kunt doen, maar daar moet je voortdurend mee bezig blijven. We geven je hieronder antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je na het lezen van dit bericht toch nog vragen over metabeschrijvingen of over SEO? Stuur dan een mail naar [email protected] voor een goed en vrijblijvend advies.

Waar vul ik mijn metabeschrijving in?

Als je een SEO plugin gebruikt in WordPress zie je vaak op de pagina waar je de pagina of het artikel schrijft een widget met een tekstvak, waar je de metabeschrijving in kunt vullen.
Vergeet je wijzigingen niet op te slaan of te publiceren! Pas dan zal de SEO plugin je omschrijving in de HTML code van de site verwerken.

Moet ik meerdere trefwoorden / zoekwoorden in de metabeschrijving verwerken?

Als vuistregel kun je 1 of 2 trefwoorden aanhouden om in je beschrijving op te nemen. Je hebt per slot van rekening maar 155 tekens, dus er is niet veel meer ruimte. Als je meerdere trefwoorden wilt verwerken in de beschrijving, loop je de kans dat je beschrijving meer op spam lijkt, dan dat het de lezer verleidt om door te klikken. En teveel trefwoorden in je metabeschrijving, waardoor zinnen niet meer logisch lopen, zijn kansloos voor de zoekrobots. Die zijn niet zo dom meer als vroeger. Zoekrobots zijn slim genoeg intussen om door spam heen te prikken.

Wat als ik geen metabeschrijving invul?

Als je geen metabeschrijving invult, dan zal de zoekmachine zelf een metabeschrijving samenstellen uit de tekst op de uiteindelijke pagina. Meestal zijn dat de eerste paar zinnen van je pagina of bericht. Het zijn vaak nietszeggende beschrijvingen die eigenlijk niet echt iets vertellen over de inhoud van de pagina of het bericht.

Kan een metabechrijving te lang zijn?

Een metabeschrijving mag maximaal 155 tekens lang zijn, zodat zoekers complete zinnen kunnen lezen. Als je meer tekens gebruikt, zal de rest van de metabeschrijving afgekapt worden met 3 puntjes. Dus ja, een metabeschrijving is te lang als die langer is dan 155 tekens.

Wat is het verschil tussen een samenvatting (excerpt) en een metabeschrijving in WordPress?

WordPress geeft je de mogelijkheid om een blogpagina op te zetten met een overzicht van je recente berichten. Elk bericht laat dan een korte intro zien, wat vaak de eerste tekens zijn van je bericht. Dit is wat anders dan een metabeschrijving. Metabeschrijvingen zijn voor zoekmachines en zoekers. Die komen niet tevoorschijn op je blog overzichtspagina. Je kunt ze natuurlijk wel eenvoudig kopiëren en plakken in beide tekstvakken, maar het zijn 2 verschillende beschrijvingen.

Heb je nog andere vragen over metabeschrijvingen of beter vindbaar worden in zoekmachines? (SEO)

Neem dan contact met ons op en we helpen je graag bij het beter vindbaar worden van jouw site.

Inhaakkalender aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een PDF of papieren versie van de gratis inhaakkalender aan te vragen. 

Wil je hulp bij succes op social media? Plan dan een afspraak in met 1 van onze specialisten.

Informatie /offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en je krijgt z.s.m. meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave.