Maak je WordPress site sneller • 11 tips

12 oktober 2022

Maak je WordPress site sneller • 11 tips

Is je website niet snel genoeg? Een trage website heeft een negatieve invloed op de bezoekers, maar zorgt er ook voor dat je website niet hoog genoeg scoort in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Je bouncepercentages stijgen of je betrokkenheidspercentages dalen. De kans op aanvragen, aankopen of andere conversies is niet zo hoog, als bij een website die helemaal geoptimaliseerd is.

WordPress specialisten

Het bouwen van een WordPress website lijkt iedereen eenvoudig te kunnen, maar het vakwerk zit hem in de kleinste details. Bij Burnio bouwen we al sinds 2005 websites. Alle praktijkervaring passen we graag toe op jouw WordPress website. Het is niet iets eenmaligs, maar een steeds terugkerend proces van aanpassen, verbeteren en bijwerken van de WordPress setup. Van het beheren van plugins en thema’s tot het optimaliseren van de database. We geven je 11 tips die in de praktijk bewezen hebben dat ze de snelheid van je website verhogen. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Lees ook ons blog met een checklist voor het onderhouden van je WordPress website.

Test de snelheid van je website

Je kunt zelf de snelheid van je website onafhankelijk testen via deze 3 veelgebruikte online, gratis tools:

Samenvatting

In dit artikel geven we je 11 tips voor een sneller site:

  1. Kies de juiste hostingprovider
  2. Verminder het aantal server requests
  3. Kies het juiste thema
  4. Gebruik een caching plugin
  5. Afbeeldingen optimaliseren
  6. WordPress database optimalisatie
  7. Optimaliseren van je homepage
  8. Verwijder niet-gebruikte plugins
  9. Gebruik een CDN (Content Delivery Network)
  10. Verklein de grootte van je CSS en JavaScript bestanden
  11. Update alles! En tips voor Redis, MemCached en Varnish Cache.
  12. Samenvatting

1. Kies een goede hostingprovider voor je site

De eerste stap naar een snelle WordPress website is het kiezen van de beste hostingprovider. Kies een provider die past bij jouw wensen en eisen. Er zijn 4 soorten WordPress hosting:

  1. Shared hosting
    Dit is de meest gekozen en goedkoopste, maar niet de snelste, oplossing. De server wordt bezet door meerdere gebruikers met elk 1 of meer websites. Veel bezoekers op 1 server (computer) leidt vaak tot vertraging en soms ook problemen in de beschikbaarheid van geheugen en opslagruimte.
  2. Dedicated hosting
    Bij dedicated hosting koop je een fysieke computer (server) in een datacenter voor de opslag van je bestanden en database. Je bent dan ook meestal zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de server. En dat vergt veel onderhoud. Het installeren van de server, (veiligheids)updates en ander onderhoud moet je zelf verzorgen. Je bent hierbij wel vrij in de keuze van aantal processoren, opslag en geheugen. Dit is de meest kostbare vorm van hosting.
  3. VPS hosting
    Bij VPS hosting staan er op een server minder gebruikers en sites dan bij shared hosting. Het lijkt op shared hosting, maar heeft de gebruikers op de server wat meer efficiënt verdeeld. Een gebruiker kan hier niet over de limiet heen van wat er aan opslag of geheugen is toegewezen. Deze vorm van hosting bieden we meestal standaard aan bij onze website projecten.
  4. Managed WordPress Hosting
    Deze soort hosting levert je maatwerk en specifieke ondersteuning op voor je WordPress site. De server kan shared of VPS zijn. Er zit een partij tussen die de gezondheid van je site en de gebruikte thema’s en plugins bewaakt. Voordeel is een veilige en snelle site, maar met minder flexibiliteit in het mogen en kunnen installeren van plugins.

Als je heel veel verkeer verwacht op je site, dan kun je het beste kiezen voor managed, VPS of dedicated hosting. De snelheid is hier meestal beter en de hoeveelheid verkeer wordt beter in de gaten gehouden.

2. Verminder het aantal verzoeken van de server (Server Requests)

Server requests zijn verzoeken van jouw browser om HTTP (website) bestanden te laden vanaf de hostingserver. Het kunnen scripts, afbeeldingen, teksten, etc. zijn.

Als het aantal server requests stijgt, zal de snelheid dalen. Daarom is het belangrijk om dit aantal requests zo klein mogelijk te houden. Dat kan o.a. door:

  • Het aantal afbeeldingen verminderen.
  • De hoeveelheid tekst verminderen.
  • Verwijder onnodige of trage plugins.
  • Als je lange content hebt, deel het dan op in kleinere delen.
  • Verlaag de weergave van het totale aantal berichten op de homepage.
  • Toon op overzichtspagina’s alleen de titel of de titel met een intro, niet de complete inhoud van een bericht.
  • Maak subpagina’s als er veel reacties op je berichten komen.
  • Lazy load content wat lager op de pagina staat.

3. Kies het juiste thema voor WordPress

Voor je WordPress site kun je uit een gigantische hoeveelheid thema’s kiezen. Je kunt ook thema’s kiezen die speciaal geoptimaliseerd zijn voor snelheid van je site. Welk thema je ook kiest: het heeft altijd een invloed op de snelheid van je site. Zorg ervoor dat je website niet teveel widgets, sliders en zijbalken bevat. Zeker niet op de homepage. Dat maakt je site minder snel.

Kies een thema die zoveel mogelijk van de benodigde functies ingebakken heeft. Dan zijn de verschillende elementen optimaal op elkaar afgestemd en hoef je voor allerlei verschillende functies geen aparte plugins te gebruiken. Wij maken meestal gebruik van een geoptimaliseerde versie van het DIVI thema van Elegant Themes of Elementor. Dit zijn eigenlijk meer frameworks voor het bouwen van complete sites. Het zijn zeer uitgebreide thema’s.

Divi is intussen lichtgewicht en supersnel. Er is een enorme performance update geweest om DIVI in elk onderdeel te versnellen. En er zijn in het thema al mogelijkheden ingebouwd voor snelheidsopties zoals caching en het uitstellen van render-blocking requests, etc. (defer JS en minify CSS).

4. Gebruik een caching plugin

Als een bezoeker je website opent zonder caching, dan gaat PHP aan het werk om alle inhoud uit de database te verzamelen. De inhoud wordt dan omgezet naar HTML en getoond in de browser. Je hebt dan altijd de meest recente informatie, maar het hele proces is intensief en kost tijd.

In plaats van deze methode, adviseren we je om een caching plugin in te zetten om je site te versnellen. Anders gezegd: PHP hoeft niet het hele proces meer iedere keer uit te voeren. Caching zorgt ervoor dat de kant-en-klare HTML pagina voor de bezoeker al direct klaar staat bij het openen van de site.

Caching plugins zijn breed beschikbaar en meestal redelijk eenvoudig te bedienen. Je zou kunnen kiezen voor:

W3 Total cache is een populaire optie. Dat komt door de uitgebreide functionaliteiten en het is eenvoudig te installeren. En de plugin wordt regelmatig ge-update.

Daarnaast is het verkleinen CSS en JS bestanden aan te raden. JS bestanden belasten je server behoorlijk. Je kunt ervoor kiezen om JavaScript bestanden uit te stellen bij het laden terwijl je HTML verder wordt geladen (DEFER) of uit te stellen met een pauze in het laden van de HTML (Asynchroon).

Hiervoor raden we deze plugins aan:

5. Afbeeldingen optimaliseren

De grootte van je afbeeldingen verkleinen zorgt altijd voor het sneller laden van je website. Grote afbeeldingsbestanden zijn de grootste vijand voor snelheid in WordPress. Afbeeldingen zijn onmisbaar op een site, maar het kost tijd om ze in te laden. Je afbeelding optimaliseren kan dus heel snel een hogere snelheid opleveren.

Je wilt zo klein mogelijke afbeeldingen zonder in te leveren op kwaliteit. We adviseren om je afbeeldingen te verkleinen met een programma. Lees hiervoor ook ons blog over tools om eenvoudig afbeeldingen te verkleinen.

We adviseren sinds 2022 eigenlijk standaard om afbeeldingen in websites te optimaliseren als .WebP bestand.

Het slimste is om afbeeldingen al te verkleinen / optimaliseren voordat je ze upload naar de site. Er zijn ook plugins om afbeeldingen in de server te optimaliseren, maar dat kost rekenkracht en dus snelheid tijdens het bewerken:

We gebruiken zelf meestal Smush. Het verkleind en optimaliseert bestanden automatisch bij het uploaden. Daarnaast is het mogelijk om afbeeldingen als WebP in te laden en eventueel via een CDN (Content Delivery Network) in te laden. Ook is lazy loading van afbeeldingen onder de paginavouw in te stellen met WPMUDEV Smush.

6. WordPress Database Optimalisatie

Wat handig is bij het bewerken van een WordPress bericht of pagina is de autosave functie. Het helpt je om tussentijds reservekopieën op te slaan. Een handige functie, maar je database loopt vol met onnodige elementen zoals:

  • Trackbacks
  • Pingbacks
  • Prullenbak items
  • Revisies van berichten en pagina’s (reservekopie)
  • Reacties op berichten

Met een fors gevulde database, wordt de laadtijd van je site langer. Regelmatig je database opschonen is dus een must. Daardoor krijgt je site een betere laadsnelheid.

Je kunt phpMyAdmin gebruiken voor een handmatige opschoonactie. Maar er zijn ook plugins om dit te doen:

Pro-advies: maak altijd eerst een back-up van je database, voordat je een optimalisatie uitvoert.

7. Optimaliseren van je homepage

Door je homepage te optimaliseren kun je de laadsnelheid van je site verbeteren. De homepage is meestal de meestbezochte pagina en ook de pagina die vaak getest wordt in online snelheidstesten.

Hoe doe je dat?

  • Zorg ervoor dat er niet teveel berichten op de homepage ingeladen hoeven te worden. Zorg ervoor dat het er nooit meer dan 7 zijn.
  • Zorg ervoor dat een bericht alleen inlaadt met een afbeelding, titel en eventueel een intro. In ieder geval niet de hele tekst van een bericht inladen!
  • Verwijder alle onnodige en trage widgets en plugins.
  • Maak niet teveel gebruik van blokken of widgets. Zorg ervoor dat het tekst en beeld is in je pagina.
  • Zorg ervoor dat het design duidelijk en goed leesbaar is.

Met deze punten kun je de homepage verbeteren. Het zorgt voor het sneller laden van je site en de content wordt eerder, goed leesbaar getoond aan de bezoeker.

8. Verwijder niet-gebruikte plugins

Plugins zijn onmisbaar voor je website, maar teveel plugins hebben een negatieve invloed op je snelheid. Plugins zijn eigenlijk kleine softwareprogramma’s in je site met belangrijke functionaliteit voor je site.

Te vaak komen we plugins tegen die niet of nauwelijks gebruikt worden. En ze laden toch mee bij het openen van de site. Onnodig dus en het vertraagt je site.

Ons advies is om regelmatig een blik te werpen op je plugins. Zorg voor regelmatige updates, maar deactiveer en verwijder de plugins die je niet (meer) gebruikt.

Deactiveer eerst de plugin en wis je cache om te kijken of het deactiveren van een plugin invloed heeft op de weergave en snelheid van je site. Pas als je dat gecontroleerd hebt, kun je de plugin ook daadwerkelijk verwijderen. Als je daarna nog plugins tegenkomt die de laadsnelheid negatief beïnvloeden, probeer dan alternatieven te vinden voor die plugin die sneller zijn.

9. Gebruik een CDN (Content Delivery Network)

Als je de snelheid van je WordPress site wilt verbeteren, dan is een CDN een goede optie. Ongeacht je soort website, thema of gebruikte plugins: een CDN zorgt voor het sneller laden van je site wereldwijd.

Een CDN is eigenlijk een groot aantal webservers over de hele wereld die met elkaar verbonden zijn. Daar staat dan een kopie op van je afbeeldingen, JavaScript en CSS bestanden. Als iemand een verzoek doet in een browser om jouw site te openen -welke pagina dan ook- dan worden die bestanden van de snelste en dichtstbijzijnde server aangeboden.

Met name de TTFB (Time To First Byte) wordt flink verkort met een CDN. En ook het dataverbruik van je hostingserver wordt lager.

Een aantal bekende en veelgebruikte CDN aanbieders:

Maak je nog geen gebruik van een CDN? Neem contact met ons op om het te regelen.

10. Verklein de grootte van je CSS en JavaScript bestanden

Een website kan niet zonder CSS (Cascading Style Sheet) en JavaScript bestanden. En die kunnen meestal wel flink verkleind worden. En kleinere bestanden laden ook sneller in.

Maar het verkleinen (minify) van deze bestanden kan ook zorgen voor een website die niet meer goed wordt weergegeven. Controleer dus goed of de website na het verkleinen van deze bestanden nog wel werkt.

Door opmerkingen, onnodige regels (lege regels), onnodige spaties en onnodige tekens uit deze bestanden te verwijderen, worden ze ook kleiner om in te laden. Maar dat hoef je niet handmatig te doen. Daar zijn de meeste, eerder genoemde, caching plugins voor om je bij te helpen. Vooral Autoptimize en Hummingbird zijn in staat om deze bestanden te optimaliseren. Better WordPress Minify kun je ook gebruiken.

11. Update alles!

Tot slot een heel belangrijk advies: WordPress heeft regelmatig updates nodig, net als andere software. Elke update heeft weer nieuwe functionaliteiten en veiligheidsupdates die helpen voor een betere werking van de site. Het zorgt er ook voor dat de website minder last heeft van bugs, fouten en veiligheidslekken.

Dus zorg voor een regelmatig onderhoud van je WordPress site door de core, plugins, thema’s, HTML en PHP versie te updaten. We adviseren wel om nieuwe updates eerst op een ontwikkelomgeving te testen, alvorens het in de live site te updaten. Regelmatige updates zorgen voor een goedwerkende en snelle site.

WordPress websites die door ons zijn gemaakt, worden standaard, dagelijks gecontroleerd op beschikbare updates. Die testen we uitgebreid alvorens uit te voeren op de live-omgeving. Ook een WordPress website die op werkdagen altijd bijgewerkt is naar de nieuwste versies? Neem contact op met onze WordPress specialisten!

Wij verzorgen ook expert verbetering voor een sneller website aan de kant van de server met bijvoorbeeld Varnish Cache, MemCached en Redis Cache.

Samenvatting

Door bovenstaande 11 tips uit te voeren, zal jouw website sneller en beter laden. Wees geduldig en hou vol. Optimaliseren kost tijd en moet regelmatig bijgehouden worden. Vergelijk het met een auto die regelmatig een wasbeurt, onderhoudsbeurt en tankbeurt nodig heeft. En daarnaast tussendoor moet ook de olie nog ververst worden en een lekke band vervangen. Dat is bij een website niet anders. En eens in de zoveel tijd is het moment daar om een auto in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Dat kan ook met jouw website zo zijn. Na een jaar of 5-7 is het meestal tijd voor groot onderhoud of vervanging. De techniek staat niet stil! Dus zorg ervoor dat jouw website ook niet stil blijft staan na oplevering.

Geduld is een schone zaak bij optimalisatie. Resultaat is niet altijd direct zichtbaar. Soms is het nodig om de verbetering pas na 3 maanden te evalueren.

Waarom Burnio? Kies voor kwaliteit en snelheid!

Inhaakkalender aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een PDF of papieren versie van de gratis inhaakkalender aan te vragen. 

Wil je hulp bij succes op social media? Plan dan een afspraak in met 1 van onze specialisten.

Informatie /offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en je krijgt z.s.m. meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave.