Wat kost een goede WordPress website?

27 juli 2021

Hoewel WordPress zich positioneert als een gratis platform is dat niet het hele verhaal. Je kunt op WordPress.com zeker een gratis account starten en een website in elkaar zetten. Maar daar zitten ook beperkingen aan qua functionaliteit. En vaak zijn dat functionaliteiten die je later toch wel nodig hebt. Daarnaast is er ook nog het populaire, gratis WordPress.org.

WordPress is gratis om te downloaden, maar je zult op zijn minst een eigen domeinnaam moeten aanschaffen en een hostingaccount regelen voor je site. En je zult na verloop van tijd betaalde plugins of thema’s toe willen voegen, al dan niet met een stukje maatwerk ontwikkeling en ondersteuning bij vragen of problemen. En ook je backups en beveiliging moet je goed regelen. Dus om een goed antwoord te geven wat een WordPress website nu echt kost, is meer nodig dan het standaard marketingverhaal wat je overal kunt vinden. Daarom hebben we dit artikel geschreven. We nemen je mee langs alle mogelijkheden en prijzen, zodat je vooraf een inschatting kunt maken wat een goede WordPress website kost.

Hoeveel kost WordPress?

Laten we eens een WordPress van de grond af aan gaan opbouwen en kijken naar de kosten. We benoemen hier de meest voorkomende kosten voor de eigenaar van ene site. Je kunt aan de hand van dit artikel redelijk goed een begroting maken. Je moet rekening houden met de volgende kosten voor je site:

 • Domeinnaam / url
  1 .nl domeinnaam per jaar gratis bij hostingaccount
 • Hostingaccount
  tussen de € 90,- en € 750,- per jaar
 • Thema’s
  € 75,- per jaar voor een premium template
 • Maatwerk ontwerp / ontwikkeling
  tussen de € 650,- en € 7500,- + eenmalig
 • Plugins
  Afhankelijk van de wensen/eisen tussen de € 50,- en € 2.500 per jaar
 • E-commerce
  Vanaf € 3500,-
 • Onderhoud
  Vanaf € 10,- per maand
 • Content / foto / video / copywriting
  Altijd maatwerk in overleg

Totale kosten voor een eenvoudige basissite: € 850,- eenmalig en € 75,- per jaar
Alternatief: zelf een site bouwen via Wix, Webflow of WordPress.com/WordPress.org

Totale kosten maatwerk site: € 1250,- ~ € 7500,-+ eenmalig en € 360,- per jaar
Alternatief: zelf een site bouwen via een (online) website builder of in WordPress met ondersteuning van Burnio.

Totale kosten e-commerce site: € 3500,- ~ € 12000,-+ eenmalig en € 750,- per jaar
Alternatief: een standaard e-commerce platform als MijnWebWinkel of Shopify gebruiken. Eventueel ondersteuning via Burnio mogelijk.

PROFESSIONAL TIP: Reserveer voldoende budget voor onderhoud en doorontwikkeling nadat de site live is. Voor een goede vindbaarheid is regelmatig nieuwe content noodzakelijk. Reserveer wat mogelijk is. Advies: minimaal € 200,- per maand tot € 2500,- voor content, SEO, SEA en Social media.

Kosten domeinnaam

Je site moet uiteindelijk bereikbaar zijn via een makkelijk te onthouden domeinnaam. De domeinnaam is het adres van je site. Een uitgave die noodzakelijk is dus. Er zijn aanbieders die bij een hostingpakket een gratis domeinnaam aanbieden voor het eerste jaar, maar kijk ook naar de jaarlijks terugkerende kosten na het eerste jaar.

Via WordPress of WIX kun je uiteraard ook gebruikmaken van een standaard freebie url zoals jesitenaam.wordpress.com of jesitenaam.wixsites.com. Ze zijn gratis, maar zijn niet handig in de communicatie naar buiten toe.

Wat kost een domeinnaam dan? Een domeinnaam registreer je via Burnio eenvoudig per jaar. De kosten voor registratie voor een .com, .nl, .net, .org domeinnaam liggen ergens tussen € 9,- en € 17,- per jaar. Ga je voor meer populaire domeinnamen (TLD – top level domain), zoals .tv, .fm of .io dan kunnen die kosten op lopen tot ruim € 200,- per jaar.

Bij Burnio is 1 .nl domeinnaam standaard gratis bij een hostingaccount.

KOSTEN PER JAAR VOOR EEN DOMEINNAAM: Bij Burnio € 0,00 • Standaard domeinnaam extra rond de € 7,50+ per stuk • Niche TLD € 50,- +

WordPress hosting

Goede hosting maakt het verschil tussen een website die wel ok is of een website die goed vindbaar is en zorgt voor opbrengsten. Goedkope hosting is vaak lastiger te beheren en onderhouden. Heel eenvoudig: je betaalt naar wat je krijgt. Bij Burnio werken we uitsluitend met onze eigen servers. We kunnen voor deze servers de uptime garanderen en weten precies waar we moeten zoeken als er onverhoopt een keer een probleem is met je site. Hosten van de site op een eigen server van de opdrachtgever of bij een andere hostingpartij is niet langer mogelijk. Dit om de juiste service te kunnen bieden bij storingen.

We beperken ons tot webhosting. E-mailhosting kun je regelen via een ICT dienstverlener, zoals MMC, BSV, Kantoorspecialist, ISO groep en vele andere ICT leveranciers. We adviseren je om daar een Outlook Exchange te nemen en het A en AAAA record door te verwijzen naar je website op onze servers.

Bij Burnio heb je dan verder geen omkijken meer naar je hostingpakket. We regelen alles t.a.v. de hosting van A tot Z. Voor nog meer snelheid kun je kiezen voor een dedicated eigen server i.p.v. een shared hosting server (een computer waar je met maximaal nog 30 andere websites ruimte deelt).

De kosten voor een basishostingpakket zijn € 90,- per jaar. Heb je meer ruimte en snelheid nodig, i.c.m. uitgebreide backup opties? Kies dan voor het zorgeloos hostingpakket voor € 180,- per jaar.
Wil je geen omkijken hebben naar updates, backups, upgrades, beveiliging en onderhoud? Dan hebben we het Extreme hostingpakket voor € 420,- per jaar.

Maatwerk en dedicated hosting is altijd mogelijk in overleg vanaf € 500,- + per jaar.

GEMIDDELDE KOSTEN PER JAAR VOOR HOSTING: € 90,- tot € 420,- + per jaar.

Onafhankelijk advies nodig? Bel Burnio (0318) 74 34 26 of lees het blog op Elegant Themes >

 

Waarom Burnio? Kies voor kwaliteit en snelheid!

Inhaakkalender aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een PDF of papieren versie van de gratis inhaakkalender aan te vragen. 

Wil je hulp bij succes op social media? Plan dan een afspraak in met 1 van onze specialisten.

Offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en geef in het tekstvak aan om welk product het gaat, inclusief de gewenste aantallen en datum van levering in Nederland.
Het is op verzoek zeker mogelijk om het ontwerp door ons uit te laten voeren.