WordPress onderhoud checklist

6 oktober 2021

Dé checklist om je WordPress website goed te onderhouden.

Tanden poetsen, stofzuigen, onkruid verwijderen, auto wassen, ramen zemen, afwassen. Het leven zit vol met kleine klusjes die niet direct leuk zijn om te doen, maar het ziet er niet meer uit als je het niet doet. En dat geldt zeker ook voor het onderhouden van een website.

Daarom een onderhoudschecklist voor je WordPress website. Uiteraard kun je het onderhoud van je website grotendeels uitbesteden aan Burnio. Neem voor meer informatie contact op.

1. Dagelijks: Uptime

Bezoek je site om te controleren of deze nog werkt. Als uptime 100% moet zijn (of daar zo dicht mogelijk in de buurt), adviseren we een notificatieservice.

2. Dagelijks: Backup

Zorg voor een dagelijkse offsite back-up; dus bewaar deze buiten je organisatie, bijvoorbeeld in Dropbox, One Drive of een andere cloud opslagdienst. Dit kan geautomatiseerd worden en sommige hostingproviders maken automatisch dagelijkse backups. Dan hoef je over de backups je geen zorgen te maken!

3. Dagelijks: security rapport

Gebruik een security scanner voor je site (zoals Defender, Wordfence of Sucuri) en scan dagelijks op geïnfecteerde bestanden of malware. Vaak voeren hostingpartijen ook dagelijkse, automatische malware scans uit.

4. Dagelijks: updates uitvoeren

Regelmatig komen er (beveiligings)updates uit voor de WordPress core, plugins en thema’s. Zorg ervoor dat je dagelijks up-to-date bent. Met een onderhoudsabonnement van Burnio ben je ervan verzekerd dat elke update vooraf uitgebreid getest wordt op jouw site. Veilige en stabiele updates worden op werkdagen dagelijks door ons uitgevoerd, zodat jij daar geen omkijken naar hebt.

5.Maandelijks: visuele inspectie

Bezoek je website in verschillende browsers en op verschillende apparaten om te controleren of de site nog goed wordt weergegeven. Gebruik hiervoor verschillende browsers zoals Edge, Firefox, Safari, Opera en Chrome.

6. Maandelijks: controleer backups

Controleer of de back-up bestanden correct zijn en op de juiste plek worden opgeslagen. Bij voorkeur buiten de server waar de site op draait. Met Snapshot kun je bijvoorbeeld je back-ups extern opslaan op o.a. Dropbox.

7. Maandelijks: statistieken beoordelen

Log in bij Google Analytics en bekijk de wijzigingen ten opzichte van de voorgaande periode of het vorige jaar. Beoordeel hoe mensen op je website terecht zijn gekomen (acquisitie) en bekijk de bezoekersstroom. En bedenk hoe deze gegevens je kunnen helpen om meer bezoekers en betalende klanten naar je site te trekken.

Kies je voor een maandelijkse SEO dienstverlening bij Burnio? Dan krijg je er voor te looptijd van deze afspraak gratis een 24/7 online dashboard met de prestaties van je site o.b.v. Google Analytics en Google Search Console. Dit is eventueel aan te vullen met data uit Google Ads.

Geen idee hoe je dit moet doen? Je kunt het uitbesteden aan Burnio of een basistraining boeken, zodat je het in de toekomst zelf kunt doen. Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten.

8. Elk kwartaal: wijzig wachtwoorden

Wijzig je wachtwoord en vraag andere gebruikers van de site dat ook te doen. Maak het niet te gemakkelijk voor hackers en gebruik een sterk wachtwoord. En schakel indien mogelijk 2-weg authorisatie in. We helpen je graag bij het instellen van deze extra beveiliging van jouw site.

9. Elk kwartaal: minimaliseer administrator rechten

Beperk het aantal gebruikers met volledige beheerdersrechten (en verwijder de standaard admin gebruikersnaam). Gehackte administrator accounts kunnen de meeste schade aan je site toebrengen.

10. Elk kwartaal: verwijder ongebruikte plugins en thema’s

Deactiveer en verwijder alle onnodige plugins en thema’s, maar verwijder nooit het laatste standaard thema van WordPress. Onnodige plugins verhogen de grootte van je WordPress installatie en zorgen voor het trager laden van je site en bieden meer risico op hacks.

11. Elk kwartaal: verwijder onnodige bestanden

Onnodige bestanden zorgen voor een onoverzichtelijke en rommelige installatie. Controleer je wp-content map op onnodige bestanden en bekijk de mediabibliotheek om afbeeldingen, video’s en audiobestanden te verwijderen die niet langer nodig zijn. Je kunt hiervoor ook plugins gebruiken zoals Media Cleaner om automatisch ongebruikte afbeeldingen te verwijderen. Maak wel eerst een backup, voordat je iets gaat verwijderen!

12. Elk kwartaal: repareer verbroken links

Je wilt niet dat bezoekers een foutmeldingspagina met ‘Pagina niet gevonden’ te zien krijgen (404 pagina). Controleer alle linkjes in je site op hun werking. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Broken Link Checker gebruiken.

13. Elk kwartaal: controleer je contactformulier

Stuur jezelf een bericht via het contactformulier op de site en controleer of deze ook binnen komt.

14. Elk kwartaal: database optimaliseren

Verwijderen alle pagina’s en berichten met de status concept als je die toch niet meer gaat gebruiken en maak je reacties spambox leeg. En optimaliseer dan je database door de WP-Optimize plugin te gebruiken.

Werken met een database is voor veel gebruikers eng. Maak altijd eerst een back-up. Of neem contact op met Burnio en wij voeren de optimalisatie graag voor je uit.

15. Elk kwartaal: snelheid beoordelen

Een regelmatige audit van je site kan geen kwaad. gebruik Pingdom of Google PageSpeed Insights om te controleren hoe snel je website laadt. En andere veelgebruikte, online tool is GTMetrix >

Als dat langer dan 5 seconden duurt, zorg dan dat caching en g-zip geactiveerd zijn om je site sneller te maken. Trage sites zorgen voor het verlies van bezoekers en weergave in de zoekresultaten.

16. Jaarlijks: pas de ‘Over ons’ pagina aan

Controleer de pagina met informatie over je bedrijf/organisatie. Kloppen alle gegevens nog? Telefoonnummer, mailadressen, foto’s, missie/visie en testimonials? En kloppen je algemene voorwaarden, privacy statement en eventuele certificeringen nog?

17. Jaarlijks: beoordeel je thema en de plugins

Controleer of er intussen geen betere varianten van de gebruikte plugins en thema’s zijn. Of laat ons je site beoordelen. Je krijgt dan een uitgebreide gezondheidscheck van je site met een lijstje verbeterpunten die je zelf kunt aanpassen of op verzoek door ons kunt laten aanpassen.

18. Jaarlijks: beoordeel je complete site.

Neem er echt even de tijd voor. En doe het desnoods samen met een goede bekende of met Burnio samen. Een stel frisse ogen zien dingen waar je zelf misschien overheen kijkt.

En is je boodschap nog wel goed en compleet? Een voorbeeld van hoe het niet zou moeten, hoe begrijpelijk ook: op de homepage van een hoveniersbedrijf staan vol trots een paar foto’s en video’s van het nieuwe wagenpark. Straalt deze website dan groen en hovenier uit of is het meer de uitstraling voor een autobedrijf? Durf kritisch te zijn op je eigen organisatie en probeer met de ogen van de toekomstige klant naar je site te kijken.

En wat misschien ook wel slim is: nodig een professionele fotograaf uit voor je eigen, mooie en passende foto’s van jou (en je team). Geef je organisatie een menselijk gezicht en een eigen beeldtaal i.p.v. te werken met stockbeelden. Of een korte bedrijfsvideo of voorstelvideo per persoon is ook een absolute meerwaarde. Het zijn beelden die je daarna ook weer goed kunt inzetten in je social media berichten.

En misschien is er nu (wel) budget om een professionele tekstschrijver je teksten te laten herschrijven.

19. Jaarlijks: Google Search Console

Voorheen heette Google Search console, Google webmaster tools. Login en los eventuele problemen op. Het kan jaarlijks, maar het is beter om het maandelijks te doen.

20. En nog veel meer

Je merkt het al als je tot hier gevorderd bent met lezen. WordPress onderhouden is een vak. Wij hebben jarenlange ervaring in het bouwen, onderhouden en optimaliseren van WordPress websites.

Maar vergeet ook niet dat je meer bezoekers naar je website kunt trekken door bijvoorbeeld een goede inzet op Facebook, LinkedIn, Instagram en Google Ad (AdWords).

Neem contact op voor een onafhankelijke website scan en we helpen je met je website weer fris de toekomst in.

Burnio: WordPress specialist

Burnio Communicatie is WordPress specialist.

Meer weten over het onderhouden en optimaliseren van je site? Wij helpen je met trainingen, interim marketing en communicatie, contentplanning, strategische communicatie, website optimalisatie, onafhankelijke website audits en social media beheer.

Communicatieprofessionals met passie

Ook benieuwd naar onze mogelijkheden? Bel 0318-743426!

Inhaakkalender aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een PDF of papieren versie van de gratis inhaakkalender aan te vragen. 

Wil je hulp bij succes op social media? Plan dan een afspraak in met 1 van onze specialisten.

Offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en geef in het tekstvak aan om welk product het gaat, inclusief de gewenste aantallen en datum van levering in Nederland.
Het is op verzoek zeker mogelijk om het ontwerp door ons uit te laten voeren.