YouTube SEO: video optimalisatie voor betere vindbaarheid

10 november 2022

YouTube SEO: video optimalisatie voor betere vindbaarheid

Wil je hoger scoren in de zoekresultaten van Google?

Wie wil dat nou niet? Je hebt vast al eens gehoord over keywords, seo optimalisatie, een goede contentstrategie en meer van dat soort termen om beter gevonden te worden. Maar heb je al eens nagedacht over de rol van video in je SEO strategie? Een goede YouTube / videostrategie kan flink bijdragen aan een hogere ranking.

Wist je dat intussen ruim 80% van al het internetverkeer uit videocontent bestaat? Dus video is een must in een goede strategie.

Zoekmachine #2 wereldwijd: YouTube

En daar komt YouTube om de hoek kijken. YouTube is niet alleen een videoplatform. Het is intussen de tweede zoekmachine wereldwijd. Er zijn meer dan 2 miljard actieve, maandelijkse gebruikers.

YouTube zorgt niet alleen voor meer bekendheid voor je merk, maar Google neemt YouTube zoekopdrachten mee als rankingfactor voor je site.
De vraag is nu hoe je YouTube in kunt zetten om hoger te ranken. In dit artikel vertellen we je in een paar stappen hoe je jouw YouTube video’s kunt inzetten voor het optimaliseren van je vindbaarheid.

Waarom zou je tijd besteden aan YouTube SEO?

De competitie wordt steeds groter online. Net zoals de lengte van (gesproken) zoekopdrachten. Door de combinatie van Google en YouTube zoekopdrachten is de kans vrij groot dat jouw video’s op de eerste pagina van de zoekresultaten terecht komt. Een goede SEO strategie voor YouTube heeft een flink aantal voordelen:

 1. Een hogere ranking in de zoekresultaten
  Goed geoptimaliseerde content op YouTube is een belangrijke factor in het algoritme van Google. Hoe hoger je verschijnt in de YouTube resultaten, hoe meer autoriteit je site krijgt in jouw vakgebied.
 2. Meer zoekkansen
  YouTube video’s verschijnen vaker in zoekresultaten dan alle andere soorten content bij elkaar. Een goede YouTube ranking vergroot dus de kans dat je gevonden wordt.
 3. Hogere kans op conversie
  Door zichtbaar te zijn op Google en YouTube vergroot je de kans op conversie. Door vanaf YouTube te linken naar je site, producten en diensten kun je zoekers de weg wijzen naar jouw site.
 4. Meer interactie
  YouTube is een informatieve zoektool voor de meeste mensen. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. En zo niet, dan is er vast wel een video met uitleg.
  Van tutorials tot educatieve content is er van alles vindbaar op Google en YouTube. Zoekers gebruiken YouTube net zoals Google als het gaat om zoeken.

Om je visuele content echt op te laten vallen is het belangrijk om zo hoog mogelijk te ranken in YouTube. Dus je video moet goed geoptimaliseerd zijn. We vertellen je stap voor stap hoe je dat doet in de volgende 10 tips.

Hoe optimaliseer ik video’s voor YouTube zoekopdrachten?

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Van beschrijvingen tot het kiezen van de juiste categorie.

1. Optimaliseer je YouTube videobeschrijvingen

Mensen op YouTube zijn niet op zoek naar tekst, maar naar beeld. En toch is het belangrijk om tijd en energie te steken in een goede beschrijving.

Geoptimaliseerde teksten spelen een cruciale rol in goed vindbaar zijn of worden op YouTube. Google’s zoekrobot zoekt naar belangrijke trefwoorden in de teksten bijvoorbeeld. Hou de beschrijving kort, goed leesbaar en vol met de juiste trefwoorden.

Een goede beschrijving helpt ook bij het getoond worden als suggestie bij andere video’s. En dat is pas echt belangrijk, want de meeste mensen klikken na het bekijken van 1 video (van je concurrent) vaak door naar gerelateerde video’s.

2. Zet het belangrijkste trefwoord in de titel van je video

De titel van de video is uiteraard belangrijk. Het trekt de aandacht van de zoeker en helpt bij het bepalen om wel of niet door te klikken. Zorg ervoor dat jouw titel het antwoord is op hun zoekopdracht. Het is ook de titel die uiteindelijk verschijnt in de Google zoekresultaten.

De ideale titel geeft antwoord op pijnpunten / vragen van de zoeker in minder dan 60 woorden. Het zorgt dan voor meer kliks en een hogere autoriteit op jouw vakgebied.

3. Kies de juiste categorie voor je YouTube video

Video’s worden in categorieën ingedeeld door YouTube. Dit is makkelijk voor de bezoekers.

De meest populaire categorie is muziek. Daar is dan de concurrentie ook het hevigst. Door zichtbaar te worden in unieke en minder populaire categorieën, is de kans om op te vallen juist groter.

Kies dus de juiste categorie voor jouw video bij het uploaden van de video voor een zo groot mogelijk bereik.

4. Optimaliseer je video hashtags

Hashtags kom je tegenwoordig overal tegen. Ook buiten social media. #marketing

Hashtags helpen zoekers om eenvoudiger informatie te vinden over een specifiek onderwerp. Hashtags zijn directe links naar relevante content. Dus door de juiste niche trefwoorden te gebruiken, wordt je zichtbaar voor jouw doelgroep.

5. Maak je eigen thumbnails

Zoeken gebeurt vooral visueel. Dus een opvallende, aandacht trekkende thumbnail is aan te raden. Gebruik herkenbare elementen van jouw merk. Het geeft je content een enorme boost.

Het is wel noodzakelijk om je telefoonnummer in je Google account te verifiëren om eigen thumbnails te mogen uploaden.

6. Optimaliseer je eindscherm

Bij het uploaden van je video krijg je de mogelijkheid om extra functionaliteit toe te voegen. Een eigen eindscherm is daar een voorbeeld van. Het eindscherm van je video is een mix van links, call-to-actions en gerelateerde video’s.

Of je nu een andere video onder de aandacht wil brengen of meer kliks naar je site wil krijgen, een goed eindscherm is altijd een goed idee. Je kunt linken naar andere, gerelateerde video’s van je eigen kanaal om de zoeker vast te houden.

7. Voeg hoofdstukken toe in je video

Timestamps in video’s helpen om de kijker direct de juiste content in je video te vinden. Hoofdstukken helpen om Google je video beter te leren indexeren. Video’s met hoofdstukken vallen op Google ook meer op.

8. Gebruik YouTube tags

Bij het uploaden van je video kun je tags toevoegen. Deze tags helpen je tevoorschijn te komen bij relevante en actuele tags. Uit onderzoek blijkt dat video’s met de YouTube tags vele malen beter scoren in zoekopdrachten. Het helpt je dus bij het hoger ranken.

Zorg er wel voor dat de tags ook echt relevant zijn. Clickbait werkt op de lange termijn tegen je.

9. Reageer op reacties

Je vindbaarheid vergroten werkt het allerbest als Google ziet dat er gesprek is over je content (conversational marketing). Een paar reacties onder je video dragen meer bij dan een juist trefwoord in je titel. (Maar doe het allebei!)

Door zelf te reageren op reacties, hou je de betrokkenheid hoog. Je bent direct in contact met je toekomstige en huidige fans / klanten.

Je bouwt hiermee een community met jouw content. En uiteindelijk zijn kanalen met meer abonnees altijd beter in het hoog ranken. Je kijkers zijn de sleutel tot jouw SEO succes op YouTube. Dus hou je kijkers blij en tevreden.

10. Publiceer met regelmaat op YouTube

Een goede strategie is een strategie voor de lange termijn. Plan regelmatig een nieuwe videopublicatie. Regelmaat is alles. Het houdt je fans / klanten nieuwsgierig en betrokken.

We hebben diverse tools beschikbaar om video’s vooraf in te plannen. Dat kan zelfs op meerdere kanalen. Daarmee publiceer je content die je 1x hebt gemaakt meteen op meerdere kanalen. Dat kunnen meerdere YouTube kanalen zijn, maar ook crossposts naar Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok.

Veelgestelde vragen

Wat is YouTube seo?

Het is zoekmachine optimalisatie binnen het YouTube platform. Je content (video en shorts) optimaliseren, zodat je meer mensen kunt bereiken.

Hoe verbeter ik mijn YouTube SEO?

Door je videocontent te optimaliseren. Van het toevoegen van trefwoorden, tags en hashtags tot een perfecte beschrijving.

Waarom is YouTube seo eigenlijk belangrijk?

Het is wereldwijd de 2e zoekmachine. Dus goed scoren op YouTube is minstens zo belangrijk als hoog scoren in de zoekresultaten op Google.

Kan YouTube seo de betrokkenheid vergroten?

Hoe hoger je scoort in de resultaten, des te meer betrokkenheid je kunt verwachten. Zorg ervoor dat je video in de juiste categorie staat.

Kan ik video’s inplannen voor publicatie later?

Jazeker. Neem contact op met onze SEO specialisten voor meer informatie via [email protected].

Inhaakkalender aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een PDF of papieren versie van de gratis inhaakkalender aan te vragen. 

Wil je hulp bij succes op social media? Plan dan een afspraak in met 1 van onze specialisten.

Offerte aanvragen

Vul onderstaand formulier in en geef in het tekstvak aan om welk product het gaat, inclusief de gewenste aantallen en datum van levering in Nederland.
Het is op verzoek zeker mogelijk om het ontwerp door ons uit te laten voeren.